Ovu hranu i pića treba da izbegavamo kako bismo smanjili rizik od raka, tvrdi onkolog

Neophodno je postupati sa oprezom kada razgovarate o raku i svim mogućim vezama sa određenim namirnicama i pićima. Iako neka istraživanja sugerišu vezu između određenih izbora hrane i rizika od raka, dokazi su često oprečni, a stručnjaci u ovoj oblasti možda se ne slažu uvek oko uzroka.

Genetika, način života i ishrana uopšte imaju veliki uticaj na nastanak raka. Onkolog Maniš Šarma navodi pet namirnica koje su istraživane u vezi sa rizikom od raka.

1. Prerađeno meso

Pošto prerađeno meso, kao što su slanina, kobasice i viršle, često sadrže nitrate i nitrite koji mogu da formiraju nitrozamine tokom zagrevanja ili varenja, oni su povezani sa povećanim rizikom od raka debelog creva i želuca.

Prilagođavanje vaše ishrane može biti velika promena, pa Šarma savetuje da počnete sa malim koracima. To bi moglo značiti da tražimo mesne delikatese sa smanjenim sadržajem masti i natrijuma ili bez nitrita i nitrata.

2. Crveno meso

Visok sadržaj masti i proteina u crvenom mesu može uticati na razvoj supstanci koje izazivaju rak kada se kuva ili peče.

„Kada se crveno meso kuva na visokim temperaturama, mogu se razviti karcinogeni povezani sa rakom“, rekao je onkolog za TheHealthSite.

On preporučuje uklanjanje masti i mariniranje mesa pre pripreme.

3. Pića zaslađena šećerom

Iako su sprovedene studije kako bi se utvrdilo da li veštački zaslađivači direktno povećavaju rizik od raka, Šarma kaže da su nalazi pomešani. On predlaže da se veštački zaslađivači konzumiraju umereno.

4. Alkohol

Acetaldehid, priznati kancerogen, nastaje tokom procesa transformacije alkohola u organizmu ili pod određenim uslovima. Osim što uzrokuje oštećenje jetre, dugotrajna konzumacija alkohola povećava mogućnost raka.

Štaviše, alkohol može da promeni nivo hormona, što može dovesti do raka dojke i drugih maligniteta povezanih sa hormonima. Ako ipak odlučimo da konzumiramo alkohol, trebalo bi da ograničimo dnevni unos na najviše jedno piće za žene i dva za muškarce.

5. Visoko obrađena hrana

Visoko obrađena hrana često uključuje konzervanse, hemikalije i prevelike količine šećera i nezdravih masti koje podstiču debljanje i gojaznost. Ovi elementi mogu da pogoršaju upalu i oksidativni stres, koji su povezani sa razvojem raka, zajedno sa nedostatkom vitalnih hranljivih materija.

Šarma predlaže da se fokusiramo na umerenost i da biramo manje porcije kako bismo smanjili količinu visoko obrađene hrane u našoj ishrani, prenosi index.hr.

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.