Fizioterapeuti kažu da je ovo najbolja vežba za zdravo starenje

Jeste li za šetnju?

Nije vest da je vežba dobra za nas. Ali možda niste znali da postoji vežba za koju fizioterapeuti kažu da je toliko korisna za telo da je treba raditi svaki dan. Asocira se na dugovečnost, dostupna je svima i potpuno je besplatna.

„Hodanje je najbolja vežba za zdravo starenje. Prvo, poboljšava zdravlje srca i cirkulaciju. Drugo, podržava zdravlje zglobova. Treće, pomaže u ravnoteži i koordinaciji i smanjuje rizik od padova. I na kraju, ne zahteva nikakvu opremu, već je besplatno i dostupno“, rekao je za „Parade“ fizioterapeut dr Leks Gonzales.

Hodanje je primarni oblik vežbanja za stanovnike plavih zona, regiona sveta sa najvećom koncentracijom stogodišnjaka. U ovim krajevima ljudi ne rade intenzivne vežbe, već hodaju tokom dana.

Pored hodanja, dugovečnosti doprinose i trening snage, aerobni ili kardiovaskularni trening, trening fleksibilnosti i trening ravnoteže i agilnosti.

Američki koledž sportske medicine preporučuje najmanje 150 minuta aerobne aktivnosti umerenog intenziteta nedeljno i dva dana treninga snage nedeljno, prenosi Index.hr.

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.