Manjak ovih vitamina može ozbiljno da ugrozi zdravlje vašeg srca Manjak ovih vitamina može ozbiljno da ugrozi zdravlje vašeg srca

Manjak ovih vitamina može ozbiljno da ugrozi zdravlje vašeg srca

Manjak kalcijuma može dovesti do nepravilnog rada srca, a vitamin D pomaže apsorpciju kalcijuma.

Ubrzan i nepravilan rad srca, glavni su simptomi atrijalne fibrilacije (AF), poznate i kao treperenje pretkomora. Nešto više doze vitamina D mogle bi da spreče pojavu atrijalne fibrilacije, oboljenja koje, ako se adekvatno ne leči, može dovesti do moždanog udara. Međutim, ne igra samo vitamin D ulugu u očuvanju zdravlja vašeg srca. Evo koji još vitamini mogu da pomognu.

1. Magnezijum

Često se zanemaruje uticaj magnezijuma na naše opšte zdravlje. Ima ključnu ulogu u prevenciji zdravstvenih problema, od upala do depresije i migrene.

Visok krvni pritisak je značajan faktor rizika za srčana oboljenja i često je povezan sa nedostatkom magnezijuma. Tamnozeleno lisnato povrće (kelj ​​i spanać), losos, avokado, banane, nemasni jogurt, orasi i semenke su namirnice bogate magnezijumom.

Konsultujte se sa svojim lekarom o tačnoj dozi ako planirate da uzimate suplemente magnezijuma.

2. Kalijum

Istraživanja pokazuju da nizak nivo kalijuma može dovesti do nepravilnosti srčanog ritma i slabosti mišića. Namirnice bogate kalijumom su krompir, pasulj, banane, avokado, sušeni paradajz, mleko, losos i tunjevina. Koristite suplemente sa oprezom jer visok sadržaj kalijuma može izazvati nepravilan rad srca.

3. Vitamin D

Nedostatak vitamina D povećava rizik od dijabetesa, visokog krvnog pritiska, srčanog i moždanog udara. Takođe, vitamin D olakšava apsorpciju kalcijuma iz ishrane u telu. Namirnice kao što su žumance, losos, tunjevina i sok od pomorandže su bogate vitaminom D. Vaš lekar može da vas posavetuje o odgovarajućoj dozi suplemenata vitamina D ako je potreban nedostatak.

4. Kalcijum

Kalcijum igra važnu ulogu u regulaciji krvnog pritiska. Nizak nivo kalcijuma može povećati krvni pritisak, što može ubrzati razvoj kardiovaskularnih poremećaja kao što su bolesti srca i moždani udar ako se ne kontroliše. Povećajte unos jogurta, mleka, obogaćenih žitarica i soje da biste zadovoljili svoje srce i kosti.

5. B vitamini

Studija je otkrila da su ljudi koji su konzumirali više folata i vitamina B6 imali manji rizik od smrti zbog moždanog udara i srčane insuficijencije. Poznato je da B6 zajedno sa B12 i B9 promoviše zdravlje srca. Vitamini B pomažu u stvaranju novih crvenih krvnih zrnaca u telu, što poboljšava cirkulaciju snabdevanjem tkiva i organa kiseonikom, piše n1info.hr.

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.