Ovu su prvi SIMPTOMI RAKA PLUĆA od kojeg je preminuo Žarko Laušević: Mnogi ih često ignorišu, a mogu da ukažu na ovu PODMUKLU BOLEST

Glumac Žarko Laušević preminuo je u 63. godini posle kraće i teške bolesti, a vest o smrti potvrdila je njegova supruga Anita. Žarko Laušević bolovao je od raka pluća od kojeg je i preminuo.

 

Žarko Laušević nedavno je saznao da boluje od ove opake bolesti, a do poslednjeg trenutka se borio kao lav. Od raka pluća kod nas godišnje 6.500 osoba oboli, a njih više od 4.600 izgubi bitku sa ovom opakom bolešću. Prema statistici, Srbija zauzima neslavno drugo mesto u Evropi po smrtnosti od ove vrste kancera, dok broj obolelih raste svake godine. Poznato je da je najvažniji faktor rizika pušenje, ali značaj ima i genetska predispozicija, kao i nepovoljni faktori spoljašnje sredine poput radona i azbesta.

– Početkom 20. veka karcinom pluća bio je retka bolest. Od osamdesetih godina prošlog veka ovo je karcinom sa najvećom incidencom u svetu. Široko rasprostranjena navika pušenja cigareta, kao i nepovoljni faktori spoljašnje sredine doprineli su pandemiji ove bolesti. Rano otkrivanje i započinjanje lečenja ključan su faktor za dužinu preživljavanja – objašnjava prim. dr sc. med. Ana Stojanović, načelnik Odeljenja pulmologije u KBC „Bežanijska kosa“, specijalista interne medicine-pulmolog.

- Ovo je podmukla bolest i simptomi nisu tako izraženi, a kada se simptomi pojave, veoma je čest slučaj da je bolest već u poodmakloj fazi, naglasila je, jednom prilikom za Srbiju Danas, Olja Ćorović, predsednica Udruženja "Punim plućima", zbog čega za ovu bolest često i govore da je tihi ubica.

Ovo su signali za uzbunu

Slabost, malaksalost, gubitak apetita i telesne težine opšti su simptomi obolevanja.

– Ukoliko se javi suv, uporan kašalj, iskašljavanje krvi, otežano disanje, bol u grudima ili ramenu, gotovo je sigurno da se radi o ozbiljnoj plućnoj bolesti – ističe dr Stojanović.

Danas, kaže naša sagovornica, savremeno lečenje karcinoma pluća, koje podrazumeva hiruško lečenje, hemio i radioterapiju, kao i gensku i imunoterapiju, omogućva da ova bolest ima hroničan tok.

– Rano otkrivanje bolesti značajan je faktor za uspešnost lečenja, zaključila je doktorka.

Izvor: blic.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.