Znakovi koji ukazuju na nedostatak vitamina A koji je neophodan za održavanje zdravih očiju, dobrog vida i zdrave kože te pomaže u borbi protiv infekcija

Vitamini su vrlo važni jer nam, između ostaloga, pomažu u održavanju općeg blagostanja.

Vitamin A posebno je neophodan za održavanje zdravih očiju, dobrog vida i zdrave kože te pomaže u borbi protiv infekcija, donosi WebMD. S obzirom na to da ljudsko telo ne može samo proizvesti vitamin A, moramo ga uključiti u svoju prehranu na druge načine, piše Index.hr.

Ako ne unosimo dovoljno vitamina A u svoju ishranu, postoji rizik od razvoja nedostatka ovog bitnog vitamina što s vremenom može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, uključujući probleme s vidom ili pad imuniteta. Srećom, blage oblike nedostatka vitamina A možemo lečiti bez dugotrajnih problema.

Ozbiljan nedostatak mnogo je češći u zemljama koje se suočavaju s izazovnim socioekonomskim uslovima, kao i ograničenim pristupom hrani bogatoj vitaminom A. Ali, kako prepoznati da imamo nedostatak ovog vitamina? Manje poznati simptomi koji ukazuju na to su sledeći:

suva koža
suve i nadražene oči
noćno slepilo
poteškoće sa začećem
zaostajanje u rastu i razvoju
česte infekcije grla i prsnog koša
sporo zaceljivanje rana
problemi s kožom poput plihova ili akni

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.