RASTE BROJ ZARAŽENIH VIRUSOM ZAPADNOG NILA Na udaru su starije osobe sa hroničnim oboljenjima

Na teritoriji Srbije registrovano je ukupno 57 slučaja oboljevanja od groznice Zapadnog Nila. Veća učestalost oboljevanja je kod muške populacije, prosečne starosti 64,5 godine, dok je kod većine prisutno neko hronično oboljenje, kao što su dijabetes i hipertenzija, dok je kod nekih prisutan meningitis ili encefalitis.

Najviše obolelih osoba su sa teritorije Јužnоbаčkоg okruga i grаdа Bеоgrаdа, ali su pogođeni Zаpаdnоbаčki, Srеmski, Јužnоbаnаtski, Srеdnjоbаnаtski, Sеvеrnоbаčki, Коlubаrski, Sеvеrnоbаnаtski i Nišаvski оkrug, dok je јеdnа оbоlеlа оsоbа dоputоvаlа iz Nеmаčке.

Kako je upozorio Zavod za javno zdravlje Šabac, zaraženi komarci su registrovani na 63 lokacije na teritoriji beogradskih opština, opštine Stara Pazova i Apatin, kao i teritoriji gradova Sombor, Požarevac i Šabac.

Podaci za Evropu ne obećavaju
U sezoni nadzora 2023. godine, do 23.08.2023. godine u državama Evropske unije prijavljeno je 229 slučajeva oboljevanja od groznice Zapadnog Nila, i to najviše u Italiji, Grčkoj, Francuskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Nemačkoj i Španiji.

Grоznicа Zаpаdnоg Nilа је sеzоnsко оbоljеnjе које sе prеnоsi ubоdоm zаrаžеnоg коmаrcа. Glаvni vекtоr, оdnоsnо prеnоsilаc virusа Zаpаdnоg Nilа је Culex pipiens, vrstа коmаrcа која је оdоmаćеnа i коd nаs. Sеzоnа trаnsmisiје virusа Zаpаdnоg Nilа u Srbiјi uоbičајеnо trаје оd јunа dо nоvеmbrа mеsеcа.

Saveti doktora
U cilju smanjenja rizika od zaražavanja virusom Zapadnog Nila, preporučuje se primena mera lične zaštite od uboda komaraca i to upotreba repelenata na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom, nošenje odeće dugih rukava i nogavica, svetle boje, dok je preporučljivo da odeća bude komotna, jer komarci mogu da ubadaju kroz pripijenu odeću.

Izbegavajte boravak na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru, i koristite zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta, pri čemu je bitno da se smanji broj komaraca u zatvorenom prostoru.

Potrudite se da boravite u klimatizovanim prostorima, jer je broj insekata u takvim uslovima značajno smanjen i izbegavajte područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare.

Smanjite broj komaraca na otvorenom gde se radi, igra ili boravi, što se može postići isušivanjem izvora stajaće vode. Na taj način smanjuje se broj mesta na koje komarci mogu da polože svoja jaja.

Najmanje jednom nedeljno treba isprazniti vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, iz kanti, buradi i limenki. Ukloniti odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu.

U slučaju putovanja u inostranstvo, pogotovo ako se radi o tropskom i subtropskom području, obavezno se pridržavati svih navedenih mera prevencije

U slučaju pojave bilo kakvih simptoma, odmah se javiti izabranom lekaru.

Izvor: blic.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Ministar je rekao da problemi koji su uočeni kod dece nisu nerešivi. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.