Da li možemo preterati s unosom vitamina C? Da li možemo preterati s unosom vitamina C? Foto: van Lorne / Shutterstock.com

Da li možemo preterati s unosom vitamina C?

 

Iako je moguće preterati s uzimanjem vitamina, ovaj scenario se ipak retko događa. Vitamin C, poznatiji i pod nazivom esencijalni vitamin, trebalo bi da unosimo iz okruženja – hranom ili suplementima jer naše telo ne može da ga proizvede.

Ovo je razlog zašto vrlo velike doze vitamina C, veće od dopuštenih, obično ne proizvode dodatnu korist i budući da se ne skladište u telu, nisu toksične, piše Živim.hr.

Dopuštena doza vitamina C

Dnevno bismo u svoj organizam trebalo da unesemo oko 75 mg ovog vitamina, što je moguće putem ishrane, ali i kroz suplementaciju. Dopuštena gornja granica vitamina C za odrasle iznosi 2000 mg. Sve više od toga, dokazano, može izazvati mučninu i proliv.

S unosom najčešće možemo da preteramo ako ne čitamo etikete na poleđini proizvoda. Ako uz regularnu dozu vitamina C uzimamo razne suplemente koji, između ostalog, sadrže određenu dozu ovog vitamina mogli bismo preći dopuštenu dozu i kao posledicu imati teškoće s varenjem.

Osim spomenutih problema, pojedini stručnjaci ukazali su na problem stvaranja kamena u bubregu. Švedsko istraživanje u kome je učestvovalo 23.000 muškaraca pokazalo je da su visoke doze vitamina C kod 2 posto dobrovoljaca izazvale razvitak kamena u bubregu.

Većina bubrežnog kamenja napravljena je od kalcijumovog oksalata, zbog čega postoji ideja da bi ovo hemijsko jedinjenje u vitaminu C moglo dobrineti stvaranju kamena u bubregu.

Takođe treba reći da oksalati iz vitamina C zapravo mogu nastati iz saharoze i drugih sastojaka koji se koriste pri izradi ovog suplementa. Iako je teško da ćete preterati, nikad nije na odmet da se dodatno posevetujete s stručnjakom o drugim načinima na koje dodatak vitamina C može uticati na vaše zdravlje.

Izvor: danas.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Ruski astrolog Alena Lapšina izdvojila je tri horoskopska para koji su visko kompatibilni kada je reč o zajedničkom živo...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.