Najavljeno poskupljenje cigareta u Srbiji i novi zakon doprineće smanjenju pušenja

Najavljeno poskupljenje cigareta u Srbiji, kao i donošenja Zakona o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru mogu imati veliki uticaj na smanjenje korišćenja duvanskih proizvoda među mladima u Srbiji.

Podaci su pokazali da većina pušača svoju prvu cigaretu popuši pre 18. godine života, a među mladima koji su ikada probali da puše, svaki peti učenik u Srbiji je to učinio pre 13. godine života, pokazuju nalazi Evropskog školskog istraživanja o upotrebi psihoaktivnih supstanci među učenicima, saopšteno je danas na radnom doručku koji je organizovao ambasador Australije Danijel Emeri sa ključnim akterima u domenu prevencije pušenja.

Predstavnica Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Katarina Boričić naglasila je da je konzumiranje duvanskih i nikotinskih proizvoda najznačajniji faktor rizika koji se dovodi u vezu sa mnogim oboljenjima.

„Jačanje zdravstvene, digitalne i medijske pismenosti mladih u našoj zemlji ima utemeljene pozitivne efekte, jer je prevencija koja se sprovodi sa mladim ljudima, posebno od ranog perioda, efikasna i naučno opravdana“, rekla je Boričić, a u saopštenju prenela organizacija Propulsion koja u sardnji sa ambasadom Australije sprovodi akciju „Mission Oxygen“ čiji je cilj jačanje zdravstvene, digitalne i medijske pismenosti mladih u našoj zemlji.

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Fabio Skano dodao je da je duvan vodeći uzrok mnogih nezaraznih bolesti, odgovoran za oko 18.000 smrti svake godine u Srbiji i da Svetska zdravstvena organizacija u Srbiji podržava borbu protiv upotrebe duvana i duvanskih proizvoda, kroz zajednički angažman na javnom prihvatanju novog Zakona i postizanju 100 odsto zatvorenog okruženja bez duvana.

Izvor: n1info.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Srpski narod se mnogo puta u svojoj istoriji suočavao sa stradanjima i pošastima. Zato i ne čudi što su naši stari imali...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.