Ovo su sigurno pokazatelji da vam nedostaje gvožđa u krvi

Gvožđe je dragocen mineral za zdravlje našeg organizma. Međutim, približno 10 procenata žena, posebno one koje imaju ubrzan ritam život ili puno vežbaju, pate od njegovog nedostatka. Upravo zato, važno je da pratite simptome koje vam telo šalje. U nastavku otkrijte glavne pokazatelje da imate manjak gvožđa.

Dugotrajan umor

Naša tela koriste gvožđe kako bi proizvodila hemoglobin koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima, a ona su zaslužna za prenos kiseonika. Njegov manjak u krvi dovodi do osećaja neprestanog umora.

Loša koncentracija

Ako primetite da vam je koncentracija loša i imate poteškoća da obavite svakodnevne aktivnosti koje ste ranije mogli, moguće je da je problem u smanjenoj količini gvožđa.

Ravnodušnost

Jedan od mogućih simptoma nedostatka gvožđa može da bude i bezvoljnost i potištenost. Ako primetite promene raspoloženja i emocija, i nemate volje za aktivnosti koje inače volite, obavezno proverite krvnu sliku.

Zadihanost

Ako se brzo i naglo zadišete tokom obavljanja svakodnevnih poslova kao što su šetnja, kućni poslovi ili vežbanje, moguće je da organizmu nedostaje gvožđe. Ovaj važan mineral je zaslužan za proizvodnju kiseonika koji je potreban našem organizmu, a ako ga nema dovoljno, nastaju zdravstveni problemi.

Bledo lice

Bleda koža može da bude pokazatelj smanjene količine gvožđa. Ona je posledica slabe cirkulacije krvi i smanjenog broja crvenih krvnih zrnaca.

Nedostatak energije i kondicije

Manjak gvožđa smanjuje fizičku sposobnost i izdržljivost organizma. Ako redovno vežbate, sigurno ćete primetiti da vam fizička aktivnost postaje prenaporna.

Bolovi u mišićima

Ako nakon duže šetnje ili treninga osećate snažne bolove u mišićima, a niste radili ništa neuobičajeno, možda vam telo poručuje da mu nedostaje gvožđe. Takvo stanje usporava oporavak mišića.

Lomljivi nokti

Kada nokti nisu čvrsti kao što su nekad bili, lako se lome i imaju udubljenja, pravo je vreme da uradite analizu krvi, jer je moguće da vam nedostaje gvožđa.

Učestale bolesti

Ako ste čitavu zimu proveli prehlađeni i podložni upalama, a posebno ako često patite od bolesti disajnih puteva, razlog za to može da bude nizak udeo gvožđa u organizmu.

Boja urina

Ako primetite da se boja vašeg urina značajno promenila, odmah zakažite kod lekara. Kada organizmu nedostaje gvožđe, urin postaje ružičast ili čak crven.

Izvor: miss7zdrava.24sata.hr

Slobodno vreme

Lifestyle

Pogledajte da li se vaš horoskopski znak našao na ovoj zanimljivoj listi Kada se govori o atributima horoskopskih znako...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.