Saveti lekara o lekovima i namirnicama koje ne bi trebalo da kombinujete Saveti lekara o lekovima i namirnicama koje ne bi trebalo da kombinujete

Saveti lekara o lekovima i namirnicama koje ne bi trebalo da kombinujete

Da li vaša ishrana može da utiče na efikasnost lekova koje eventualno uzimate? Jednostavan čin uzimanja leka sa toplim pićem, može da promeni način na koji lek deluje i dovede vaše zdravlje u opasnost.

Naizgled bezopasne zamene za so i voćni sokovi takođe mogu da uspore ili promene način na koji lek deluje. Čak i vaš lekar ne zna šta sve jedete uz lekove koje uzimate.

Interakcija hrane i lekova obično se javljaju kroz tri različite vrste mehanizama, kaže dr Ronald Stram, direktor Centra za zdravlje i lečenje u Njujorku.

„Hrana može da poveća stopu ili opseg apsorpcije leka, ali i da ima direktan farmakološki efekat“, kaže dr Stram i dodaje da se ovo drugo odnosi na hranu koja povećava ili smanjuje metabolizam leka. Hrana može da utiče na lekove koji se uzimaju bez recepta, kao i na lekove koji se uzimaju na recept, piše Centar zdravlja.

Antibiotici / kisela hrana i mlečni proizodi

Uživate u kafi? Kofeinskih pića mogu da smanje efikasnost antibiotika kao što je penicilin.

Ako uzimate penicilin, konzumirajte kisele proizvode, koji uključuju meso, kafu, kukuruzni sirup i šećer, jedan sat pre ili dva sata nakon što ste uzeli lek. Kinoloni, klasa antibiotika, uključujući ciprofloksacin, levofloksacin i druge, mogu se uzeti na prazan želudac ili sa hranom.

Konzumiranje mlečnih proizvoda u isto vreme, međutim, smanjuje njihovu efikasnost. Sačekajte dva sata pre i nakon uzimanja tih antibiotika ako želite da konzumirate mlečne proizvode.

Antidepresivi /sirevi i soja sos

Preskočite sir ako ste na inhibitorima monoaminooksidaze. Oni se koriste za lečenje depresije i anksioznih poremećaja, a mogu da reaguju na namirnice bogate tiraminom, koji se nalazi u zrelim sirevima.

Mešanje inhibitora monoaminooksidaze sa hranom koja sadrži tiramin, kao što su u sir ili fermentisana ili kisela hrana, mogu da povećaju krvni pritisak do opasnog nivoa.

Ostale namirnice bogate tiraminom su soja sos, tofu, miso, kiseli kupus, alkohol, avokado, banane, ekstrakti kvasca i suvo grožđe.

Antikoagulansi / riblje ulje i spanać

Antikoagulansi kao što je varfarin sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Neke vrste hrane smanjuju njihovu delotvornost, a druge produžavaju vreme zgrušavanja i povećavaju rizik od krvarenja.

„Riblje ulje, na primer, je zdravo za srce, ali takođe deluje na blago zgrušavanje krvi“, kaže dr David G. Edelson, profesor kliničke medicine na „Albert Einstein College of Medicine“ u Njujorku.

S druge strane, tamno-zeleno lisnato povrće i druge namirnice koje sadrže vitamin K mogu da povećaju zgrušavanje, zbog toga ograničite ili izbegavajte spanać i kelj.

Statini / sok od grejpa i pomorandže

Jedite bobičasto ili drugo voće umesto jutarnjeg grejpa ako uzimatre lekove za snižavanje holesterola -statine. Pijenje soka od grejpfruta u isto vreme kada uzimate statine, prouzrokuje akumuliranje leka u telu.

Grejpfrut usporava razgradnju leka, što rezultira njegovim višim nivoima u telu i različitim zdravstvenim problemima.

Pomorandže mogu da imaju sličan efekat. Oštećenje jetre i, u retkim slučajevima, teška oštećenja bubrega i mišića mogu da budu posledica.

ACE inhibitori / zamena za so

Ako uzimate inhibitore angiotenzin konvertirajućeg enzima za smanjenje krvnog pritiska, možda takođe koristite kalijevu so kao zamenu za natrijumovu. Problem je što ACE inhibitori takođe prouzrokuju da telo zadržava kalijum. To stvara visoke nivoe kalijuma koji potencijalno mogu da dovedu do aritmije srca.

Svaka droga / alkohol

Alkohol menja efekat leka i može da povećati rizik od oštećenja jetre sa statinima, narušava mentalne i motoričke funkcije u kombinaciji sa lekovima za anksioznost, nadražuje želudac kada uzimate histamin blokatore. Takođe se povećava efekt narkotika i beta blokatora.

Alkohol je jedan od najgorih stvari koje možete da kombinujete sa lekovima na mnogo načina. Lekovi protiv gljivica burno reagiraju sa alkoholom.

Ta kombinacija može da prouzrokuje, grčeve u trbuhu, glavobolju i crvenilo. Za većinu lekova, najbolje je suzdržati se od alkohol, a posebno od droga.

Ostale kombinacije koje bi trebalo izbegavati:

– lekove za astmu i pića koja sadrže kofein

– koren valerijane i alkohol

Slobodno vreme

Lifestyle

Astrolozi veruju da zvezde igraju veliku ulogu u tome kako se dvoje ljudi slažu. Dok su neki znakovi kompatibilni i u nj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.