Zašto ponekad imamo osećaj da padamo kada zaspimo?

Neverovatnih 70 procenata ljudi kaže da su iskusili osećaj da su zaspali kada su konačno zaspali, ali malo njih razume šta je to i zašto se to dešava.

Bezopasan i relativno uobičajen osećaj poznat je kao hipnični trzaj ili početak sna. To se dešava kada telo doživi iznenadne kontrakcije mišića, slično kao kada skoči kada je uplašeno.

Istraživači zapravo ne znaju sa sigurnošću šta uzrokuje hipničke trzaje, ali imaju nekoliko teorija.

„Istraživači sumnjaju da kada zaspimo, ponekad dođe do sloma između nerava u retikularnom moždanom stablu, što stvara odgovor koji dovodi do hipničnog trzanja“, piše Sleep Foundation.

„Na primer, može se desiti da kada se vaši mišići potpuno opuste, iako je to normalan deo uspavljivanja, vaš mozak pogrešno pretpostavlja da zapravo padate i reaguje trzajima mišića. Takođe je moguće da su hipnični trzaji fizički reakcija na slike poput snova koje ih prate“, objašnjavaju oni, piše IndexHR.

Stručnjaci za spavanje sugerišu da prekomerna konzumacija kofeina, konzumacija stimulansa, snažna vežba pre spavanja, emocionalni stres i nedostatak sna mogu povećati verovatnoću hipničkih trzaja.

Šta ćete danas kuvati?

Neodoljivi deserti