Kako da razlikujete lažnu od prave novčanice evra? Kako da razlikujete lažnu od prave novčanice evra?

Kako da razlikujete lažnu od prave novčanice evra?

Hrvatska je uvela evro kao zvaničnu valutu 1. januara 2023. godine. Ubrzo su se pojavile i lažne novčanice, pa je Hrvatska narodna banka izdala savet kako da razlikuje „prave“ evre od falsifikata, piše N1.

Pazite građani – lažni evri”, saopštila je u utorak policija i upozorila da je poslednjih dana sve više prijava da prevaranti koriste filmske rekvizite novčanica u ovoj novoj hrvatskoj valuti umesto originalnih evra za plaćanje.

Brodsko-posavska policija navodi nekoliko slučajeva kada su prevaranti kao sredstvo plaćanja koristili filmske rekvizite za evro novčanice, na kojima je pisalo: „Proizvodnja suvenira“, odnosno „Ovo nije legalno, koristi se za pokretne rekvizite“.

Primer (gornja novčanica je lažna, donja je prava):


Foto: N1

Kako bi se lakše proverila autentičnost novčanica, HNB preporučuje četiri koraka – opipati, pogledati, pomeriti, proveriti.

Građani se pozivaju da opipaju papir i reljef novčanice, pogledaju je u svetlu i provere da li ima vodeni žig i zaštitnu nit, prozirni broj i prozor sa portretom.

Da bi proverili njihovu autentičnost, mogu da nagnu evro novčanicu i provere hologram, broj koji menja boju, sjajnu traku i portretni prozor.

Na novčanicama se nalazi i mikro zapis koji se može proveriti pomoću lupe, a dodatne karakteristike mogu se proveriti UV lampom.

Šta ćete danas kuvati?

Neodoljivi deserti