Koju garderobu je dovoljno da operemo JEDNOM za godinu dana?

Određenim odevnim komadima ne treba često pranje, jer se zbog toga brzo istroše i raspadnu.

Proverite koju garderobu je dovoljno prati samo jednom u godinu dana.

Vuneni kaputi i jakne
Na kraju zimske sezone odnesite ga na hemijsko čišćenje i zatim sklonite u ormar. Jedno pranje godišnje sasvim je dovoljno za vuneni kaput i ako to činite češće pre će se istrošiti. Eventualne male fleke tretirajte sredstvima za uklanjanje jer se zbog njih ne isplati čistiti ceo kaput.

Kožna jakna
Baš kao i zimske vunene kapute, kožne jakne treba da odnesete na hemijsko čišćenje maksimalno jednom godišnje. Ako nešto prolijete po njoj ili zakačite malo masnoće, to mesto lagano prebrišite dobro oceđenom vlažnom krpicom. Kožna jakna jedan je od odevnih komada koje bi trebalo da ima svaka žena, a obavezno je čuvajte u provetrenom ormaru, da se koža ne bi osušila.

Vuneni šešir
Za razliku od zimskih vunenih kapa, čvrsti vuneni šeširi teže upijaju prljavštinu s naše kose pa će im jedno hemijsko čišćenje godišnje biti sasvim dovoljno. Tokom nošenja redovno ga četkajte u jednom smeru.

Patike
Naravno, to se ne odnosi na one u kojima vežbate ili trčite jer te patike apsorbuju veliku količinu znoja i treba ih češće prati. Međutim, one koje nosite kada idete na kafu s prijateljicama ili sličnim situacijama kada su patike samo modni dodatak, treba da ih čistite jednom godišnje. Stručnjaci savetuju da ih ne perete u veš mašini već ih sat vremena držite u vodi s malo deterdženta, zatim četkicom za zube izribajte unutrašnjost i stavite na sušenje.

Ukoliko ipak želite češće da čistite ove predmete pratite uputstvo na etiketi.

Izvor: https://www.magazin.novosti.rs/

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti

  • BELA PITA

    Deserti 20. 01. 2022.

    BELA PITA Za nas je bela pita oduvek bila limun pita. Ovaj kolač takvog pamtim i takvog želim da ga pamtim. Divne tanke korice[…]

    Read more...