OGROMNE PROMENE U OKEANIMA KOJE MOGU DA DOVEDU DO KATASTROFE Naučnici upozorili: "Nešto se čudno dešava sa ajkulama"

Klimatske promene ubrzavaju zagrevanje okeana, što tera ajkule da napuštaju koralne grebene

Ajkule su ključne za održavanje ravnoteže ekosistema koralnih grebena

Ajkule napuštaju svoje domove na koralnim grebenima, otkrili su naučnici, a iza svega se krije opasna pojava. Naime, klimatske promene više nego ikada ranije dovode do ubrzanog zagrevanja okeana. Voda tako postaje nepodnošljiva za opstanak ajkula, zbog čega naučnici upozoravaju da se približava poslednji trenutak za reakciju i promene.

Ajkule su već ugrožene, a njihovo odsustvo može imati ozbiljne posledice po grebene. Grebenske ajkule su ključni deo veoma raznolikog i delikatnog ekosistema, koji bi bez njih mogao postati opasno neuravnotežen.

 

Istraživači su označili i pratili više od 120 sivih grebenskih ajkula koje žive na udaljenim koralnim grebenima arhipelaga Čagos u centralnom Indijskom okeanu od 2013. do 2020. Kako su grebeni postali deo velikih promena, posebno tokom perioda El Ninja koji je zagrevao okean 2015. i 2016. godine, ajkule su tamo provodile znatno manje vremena. Životinje nisu uspele da se vrate i normalno borave u ovom području ni 16 meseci nakon ovih promena.

Ajkule ugrožene zbog zagrevanja okeana

Međutim, ajkule su zapravo provodile više vremena na malom delu koralnih grebena. Ovi grebeni su bili zdraviji i otporniji, zbog faktora kao što su mali broj invazivnih pacova i veća populacije ptica, koje pomažu u đubrenju grebena. Istraživači su rekli da je ovo pokazalo da povećanje zaštite koralnih grebena od oštećenja uzrokovanih ljudskim faktorom može pomoći ajkulama da ostanu na svojim matičnim grebenima.

Ajkule su hladnokrvne i njihova telesna temperatura je povezana sa temperaturom vode.

-Ako postane prevruće, moraće da se pomere. Mislimo da mnoge odlučuju da se presele u priobalne, dublje i hladnije vode, što je zabrinjavajuće. Neke od ajkula su u potpunosti nestajale sa grebena tokom dužeg vremenskog perioda. Ajkule grebena već su odsutne sa skoro 20 odsto koralnih grebena širom sveta, delimično zbog prekomernog ribolova, a ovo novo otkriće ima potencijal da pogorša ove opasne pojave - rekao je dr Dejvid Džejkobi, predavač zoologije na Univerzitetu Lankaster i vođa istraživačkog projekta.

Tropski koralni grebeni su spektakularni i neverovatno biološki raznovrsni ekosistemi, u kojima se nalazi četvrtina svih morskih riba, a teško su oštećeni zagrevanjem okeanskih voda, prekomernim ribolovom i zagađenjem. Ogromna većina bi mogla biti izgubljena ako globalno zagrevanje dostigne 2 stepena, a predviđa se da će većina pretrpeti promene, čak i da se ispune obećanja iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama. Najmanje 500 miliona ljudi se oslanja na koralne grebene za svoju hranu i egzistenciju.

Opstanak ajkula i grebena upitan zbog klimatskih promena

Sive ajkule koje su proučavane u ovom istraživanju provode većinu dana na svojim grebenima, družeći se, skrivajući se od većih ajkula na otvorenim vodama. One se uglavnom hrane noću i van grebena. Kada se vrate, njihov izmet obezbeđuje hranljive materije za druge stanovnike grebena.

Istraživanje, objavljeno u časopisu "Communications Biology", koristilo je oznake za praćenje 120 ajkula, što je dovelo do prikupljanja više od 700.000 podataka. Oni su kombinovani sa satelitskim snimcima koji su zabeležili devet različitih merenja uticaja životne sredine na grebene, od kojih su najvažniji temperatura površine mora i obrasci vetra i struje.

Dr Majkl Vilijamsom, naučni saradnik na Institutu za zoologiju u Londonu i vodeći autor studije, rekao je da je verovatno da su visoke temperature odmah oterale ajkule, ali da ih uticaj toplote na grebene i dalje drži podalje, iako su potrebna dalja istraživanja da bi se ovo potvrdilo.

Dr Ana Sturok, viši predavač na Univerzitetu u Eseksu, koja nije bila deo istraživačkog tima, rekla je da je primećen veoma zabrinjavajući trend.

-Ajkule igraju tako važnu ulogu u održavanju ravnoteže sistema grebena, jer jedu i biljojede i manje predatorske ribe koje pomažu u održavanju korala. Tako da je veoma zabrinjavajuće da ajkule imaju tendenciju da napuste grebene tokom najranjivijeg perioda - istakla je ona.

Izvor: Blic

Slobodno vreme

Lifestyle

Klimatske promene ubrzavaju zagrevanje okeana, što tera ajkule da napuštaju koralne grebene Ajkule su ključne za održav...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.