Zemlja dobija još jednog „svemirskog pratioca“: Stiže nam asteroid „2024 PT5“

Zemlja će za koji dan dobiti još jednog "svemirskog pratioca", koji će nekoliko meseci ostati u njenoj orbiti - radi se o asteroidu "2024 PT5".

Prema računicama astronoma, od 29. septembra do 25. novembra ovaj asteroid biće „zarobljen“ Zemljinom gravitacijom i kružiće oko naše planete.

Nakon te „kratke posete“ vratiće se u svoju heliocentričnu orbitu i nastaviti put oko Sunca.

Karlos de la Fuente Markos, istraživač na Fakultetu matematičkih nauka Univerziteta Komplutense u Madridu, navodi da bi ovaj asteroid mogao imati prečnik i do 42 metra, što bi značilo da je veći od asteroida koji je ušao u Zemljinu atmosferu iznad Čeljabinska u Rusiji 2013. godine.

Taj asteroid imao je prečnik 17 do 20 metara i eksplodirao je iznad ruskog grada, što je oslobodilo energiju 20 do 30 puta veću od atomske bombe bačene na japansku Hirošimu.

Tada su krhotine asteroida povredile više od 1.000 ljudi i oštetile više od 7.000 zgrada.

Međutim, asteroid „2024 PT5“ neće predstavljati nikakvu opasnost za ljude na Zemlji ni sada, ni u sledećih nekoliko dekada, jer će se „smestiti“ na udaljenosti od oko 4,2 miliona kilometara.

To je deset puta veća udaljenost od one između Zemlje i Meseca.

Asteroidi koji postaju „mini Meseci“ dolaze unutar 4,5 miliiona kilometara od Zemlje pri brzinama ispod 3.600 kilometara na čas, prenose naučni portali.

Astronomi objašnjavaju da nije važno koliko je neki asteroid veliki, već samo kako prilazi Zemlji, odnosno da li ima odgovarajuću brzinu.

Izvor: n1info.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Bez obzira na to da li već imate decu ili tek planirate porodicu, pročitajte šta kažu zvezde o vama kao ocu...U daljem t...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.