STARE VOJVOĐANSKE PSOVKE: Sasvim fine i pristojne

Daleko od toga da na prostoru Vojvodine nije bilo i onih mal'ko sočnijih, ali moramo priznati da dominiraju one fine, gotovo bezazlene, koje te tek malo očešu, a skoro i ne uvrede. Da, pričamo o psovkama, i to o onim sa ove naše, domaće teritorije, iz vojvođanskih sela i varoši, koje su nam ostale od naših predaka u amanet.

U Fejsbuk grupi Vojvođanski rečnik, pravom blagu na ovoj društvenoj mreži, koja je okupila skoro 30 hiljada duša, ovih dana potegla se baš ova tema. Inače, pomenuta grupa se bavi upravo starim vojvođanskim rečima i izrazima, koji se zajednički tumače, te na taj način čuvaju od zaborava.

 

– Ajde da se prisetimo starih pristojnih "psovki" naših starih, kao na primer "E sveca mu njegovog" ili "Lebac mu šunkin" ili "Brat ga mamin" – napisao je admin

Izgleda da je ovo podstaklo veliki broj članova da se prisete kako su to naše deke, bake i njihovi preci govorili nekom kada su ljuti, jer pristoiglo je pregršt odgovora. Neki su izuzetno zanimljivi.

Verujemo da nema onog ko nije bar jednom čuo dobro poznate: "Ta, id' u peršun", "Sunce mu poljubim", "Ko te šiša", "Đavo te odneo" ili "Vrag ga materin". No, pravo su iznenađenje one koje se nisu toliko održale i u modernom govoru.

Dirati u najbliže srodnike oduvek je bilo uvredljivo, ali kad to čujete na vojvođanski način, imate utisak da taj koji preti baš i ne misli ozbiljno, odnosno, i ne želi neko veliko zlo, već samo malo da bocne. Evo takvih primera:

Sin ga materin
Id' u očin
Vrag mu babin
Babu ti poljubim
Majka te prokartala
Oca li ti bećarskog
Ajd' u ocov...opanak
U dedin prusluk
Askurđela ti tvog

Da je hrana na vojvođanskom astalu vazda važila za svetinju, dokazuju i psovke koje se odnose upravo na najvažnije specijalitete Srema, Banata i Bačke. Izdvojili smo neke od njih:

Supu ti tvoju
Supu ti masnu
Naćve mu lebove
Lebac ti šunkin
Leb ti poljubim
Lebac ti se ogadio
Paprikaš ti tvoj
Kolač ti detinji
O, sirće ti kiselo
Sto mu futoških kupusa
Lonac mu njegov

Na kraju, prosto je neverovatno čega su se sve ondašnji ljudi dosetili kada su želeli da iskažu svoj bes prema nekom ko ih je tog momenta iznervirao. Pazite sad:

Čarape ti s početka i kraja
Rep ti fazanski
Turim ti masnu opiraču oko vrata
'bem ti čvorka tvoga
Id' u prištovo kolo
Id' u čakanac
Parom nek te nosi
Sikiricu ti tvoju
Suvu ti detelinu
Idi u kilenc
Vile te odnele
K'vrapcu
Ozeb'o po glavi

Budimo iskreni, kome od nas koji smo odrastali u vojvođanskoj ravnici baba nije bar jednom rekla, makar kad smo joj krali krofne iz vangle, ono čuveno: "Idi u du_e na vaŝar!"?

Izvor: mojnovisad.com

Slobodno vreme

Lifestyle

Bez obzira na to da li već imate decu ili tek planirate porodicu, pročitajte šta kažu zvezde o vama kao ocu...U daljem t...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.