Ove polovnjake se isplati kupiti: Najpouzdaniji automobili – od najmanjih do luksuznih

Najbolje je kupiti polovni Volkswagen Golf, ako je proizveden 2017.

Nemački automobilski klub ADAC objavio je indeks pouzdanosti za 2024. godinu, odnosno ocenio je 156 modela 20 proizvođača automobila starih između tri i deset godina, od kojih je najmanje 7.000 registrovano u Nemačkoj u nekom periodu od 2014. do 2021. godine.

ADAC-ov indeks pouzdanosti se izračunava prema broju putovanja na teren njihove službe pomoći na putu, tzv. Žuti anđeo, na 1.000 registrovanih vozila.

Vozači su se najčešće javljali službi pomoći na putu zbog neispravnog akumulatora (44,1% svih asistencija).

Na drugom mestu su kvarovi motora i sistema upravljanja (22,8%), a zatim problemi sa alternatorima, električnim sistemima i osvetljenjem.

Statistika ne uključuje pomoć za probleme koje uzrokuju sami vozači, kao što je zaustavljanje automobila zato što je vozilo ostalo bez goriva.

U ovogodišnjoj statistici, električni automobili su se pokazali pouzdanijim od automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Električna vozila registrovana 2021. imala su u proseku samo 2,8 kvarova na 1.000 vozila, u poređenju sa 6,4 kvara za vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.

ADAC je na osnovu prošlogodišnje statistike izdvojio automobile sa malom verovatnoćom da se pokvare na putu u narednoj godini korišćenja i označio ih zelenom bojom.

Crvena boja ukazuje na veoma visok rizik od neuspeha, narandžasta visok, a žuta prosek.

Automobili koji su u svetlozelenom polju imaju mali rizik od kvara, a oni u tamnozelenom veoma mali. Modeli koji su u zelenom već nekoliko godina trebalo bi da privuku vašu pažnju prilikom kupovine polovnih automobila, jer je manje verovatno da će biti izvor problema.

Jasno je da ADAC-ov indeks pouzdanosti treba posmatrati samo kao orijentir, iako mu svakako daje težinu činjenica da se izračunava na osnovu više od 3,5 miliona poziva pomoći na putu.

Prema ADAC-u, među najmanjim automobilima, Suzuki Ignis je i dalje najbolji izbor u pogledu pouzdanosti, sa veoma malim brojem neočekivanih kvarova na putu, tokom svih razmatranih godina.

Toyota Aygo je samo nešto lošija od nje, ali i dalje u zelenoj boji. Posebno se čini da su modeli iz 2015. i 2016. pouzdani iznad proseka.

Među potkompaktim automobilima, Audi A1, BMW i3, Dacia Sandero, Ford Ka, Kia Stonic, Mazda 2, Mazda CX-3, Peugeot 2008, Renault Zoe, Seat Arona, Škoda Kamiq, Škoda Yeti, Suzuki Vitara, VW Polo i VW T-Cross su veoma dobro prošli u smislu pouzdanosti.

U C segmentu, među manjim porodičnim i kompaktnim automobilima, manje je onih koji bi mogli da vas razočaraju.

Sa vrlo malim šansama da se pokvari u prvoj godini korišćenja nakon kupovine, na primer, BMW Serije 1 (2015-2018.) i od 2020. i 2021. godine, kao i BMW X1 iz 2014, 2015, 2019, 2020 i 2021, Audi Q2 iz 2017, Audi Q3 (2014-2017.), Hyundai Tucson iz 2018, Mitsubishi ASX iz 2014, 2015, 2018. i 2020, Mercedes GLA iz 2014.

Najbolje je kupiti polovni Volkswagen Golf ako je proizveden 2017. (veoma nizak rizik od kvara).

U D segmentu, koji uključuje veće porodične automobile, pri kupovini polovnih automobila vredi pogledati Audi A4 i BMW X3 u svim posmatranim godinama (2014-2021.).

Za Audi A5 i BMW Serije 3 nešto rizičnije godište je 2019, ali je i ono u zelenoj boji (svetlo zelena, mali rizik od kvara).

Mercedes GLC ima odličan indeks pouzdanosti, ako je iz 2016, 2018, 2020. i 2021.

Mercedes C-klase je u svetlo zelenom polju (nizak rizik od kvara) u svim posmatranim godinama, kao i Volkswagen modeli Passat i Tiguan.

Škoda Octavia takođe ima nizak rizik od kvara u godinama 2014-2020.

U luksuznoj/poslovnoj klasi tradicionalno najbolji modeli su brendova Audi i BMW, kao i Volkswagen Touareg.

Izvor: vecernji.hr

Slobodno vreme

Lifestyle

Pevačica Olja Bajrami imala je kancer tri puta, a svaki put izašla je iz borbe za život kao pobednik. Pevačica Olja Baj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.