Omiljeno povrće Nikole Tesle – zovu ga i „zeleno zlato“

Ovo prolećno povrće bogato je vitaminima, mineralima i vlaknima, neophodnim za održavanje zdravlja.

Njegova raznolikost i svežina čine ga neizostavnim delom uravnotežene ishrane. Zbog toga je nutricionista Džesika Šand, istražujući nutritivne vrednosti, otkrila da špargle nude zdravstvene prednosti koje često prevazilaze nutritivne vrednosti multivitaminskih suplemenata, prenosi City Magazine.

„Špargle su jedan od najboljih prolećnih darova kada je u pitanju smanjenje upale u telu. Sadrže vitamin C koji podržava imuni sistem, vitamin A za zdravlje imuniteta i vitamin K za zdravlje kostiju. Takođe su izvor vlakana koja promoviše zdravlje creva“, rekla je ona.

Prepune zdravstvenih prednosti, od folne kiseline do vitamina E, ovo sezonsko povrće može izgledati jednostavno, ali je daleko od toga.

„Špargle sadrže velike količine biljnih pigmenata zvanih ‘antocijanini’, koji su odgovorni za njihovu boju i imaju snažno antioksidativno dejstvo na organizam. Ovo je važno jer antioksidansi sprečavaju nakupljanje štetnih slobodnih radikala i mogu smanjiti rizik od hroničnih bolesti“, kaže nutricionista.

U svakom slučaju, koju god vrstu špargle da jedete – belu, zelenu, roze ili ljubičastu – ovo prolećno povrće ima mnoge zdravstvene prednosti.

Zanimljivo je da je špargle obožavao i Nikola Tesla. Veliku pažnju posvetio je svom zdravlju, a jelovnik koji je specijalno za njega kreiran 1899. godine u Hotelskoj Auditorijumu uključivao je, između ostalog, i ovo povrće.

Izvor: n1info.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Koliko hrana utiče na naš svakodnevni život nije nikakva tajna. Daje nam energiju, neophodne vitamine i minerale, ali po...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.