Jagode mogu biti sveže danima ako ih na ovaj način čuvate

Kako računi za hranu postaju sve veći, a naši novčanici tanji, nije ni čudo što tražimo nove načine da što duže zadržimo hranu jestivom.

Korisnica Reddita po imenu Kris zatražila je savet o najboljem načinu da jagode budu što duže sveže, prenosi Express.

„Dobila sam preko tri kilograma jagoda. Koji je najbolji način da ih čuvam, da mi duže budu sveže? Pošto smo samo moj tata i ja, nema šanse da ih pojedemo sve odjednom“, napisala je.

A onda su počeli da se nižu komentari sa savetima:

„Samo ih zamrznem cele. Stavim ih u jednom sloju na pleh da se prvo zamrznu, a onda kada se smrznu stavim ih u kesu zajedno. Od nje uzimam koliko mi treba kasnije“, otkrila je jedan od njih.

„Ali samo ako želite ‘kašaste’ jagode nakon odmrzavanja. Odlične su za smutije i pravljenje marmelade, ne toliko za stvari kod kojih je važna čvršća tekstura“, upozorio je drugi korisnik.

Jagode u frižideru mogu da ostanu sveže i do osam dana, ali samo ako ih pravilno operete i čuvate u kutiji.

„Osim što ih zamrznete, možete ih i dehidrirati. Operite ih, a zatim isecite na male kriške i stavite u pleh na papiru za pečenje na oko 93° C oko dva sata, okrenite ih i nastavite da ih pečete oko 30 minuta do sat vremena kada se ohlade, čuvajte ih u vrećici sa zatvaračem ili u tegli“, predložio je jedan korisnik foruma.

„Jagode počinju da gube i ukus i hranljivu vrednost čim se odseku vrhovi. Zato nemojte seći vrhove. Ako nećete da ih jedete odmah, ohladite ih“, bio je još jedan komentar.

„Da biste što bolje sačuvali ukus, čim ih donesete kući, skuvajte ih u džem ili zamrznite“, savetovao je sledeći.

„Najbolji način za čuvanje svežih jagoda je da ih operete u rastvoru sirćeta, dobro osušite i stavite u zatvorenu posudu obloženu suvim papirnim ubrusima, a zatim ih stavite u frižider. Trebalo bi da ostanu sveže osam dana“, otkrila je još jedna korisnica.

Izvor: danas.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Dr Debora Li, ginekolog, kaže da od sto ljudi kod kojih je dijagnostikovan kancer, njih 38 će patiti od umerenog do jako...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.