Koliko košta reč umesto broja na registarskoj tablici i šta nije dozvoljeno

Registarske tablice služe da “indivudualizuju” vozila, ali pojedinim vlasnicima nasumična kombinacija slova i brojeva nije dovoljno individualna.

Zato već godinama unazad pravni propisi dozvoljavaju mogućnost izdavanja personalizovanih tablica, kod kojih vlasnik može da izabere šta će pisati na njima, piše Danas.


Ipak, ta mogućnost podrazumeva i izvesna ograničenja. Prema Pravilniku o registraciji motornih i priključnih vozila vlasnik teškog četvorocikla, odnosno putničkog vozila može po izboru odabrati najmanje tri, a najviše pet slovnih znakova ili kombinaciju brojčanih i slovnih znakova.

Opet, ako se bira kombinacija slova i brojeva, na tablici se moraju nalaziti najmanje dva slova, s tim da to ne mogu biti slova „TX“, „RP“ i „RPE“. Ako se već koristi kombinacija slova i brojeva, između se mora nalaziti znak “-”.

Kako se navodi u pravilniku, značenje izabranih znakova na registarskoj tablici po sadržaju ne sme da bude provokativno, nemoralno, ili suprotno pravnom poretku.

Ova usluga košta znato više od 2.193 dinara koliko košta izdavanje “običnih” tablica. Za personalizovane tablice potrebno je izdvojiti skoro 90 hiljada dinara.

Slobodno vreme

Lifestyle

Brzo je postao viralan na nekoliko društvenih platformiSkupoceni telefoni često se smatraju “statusnim simbolom”, a naža...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.