Bizaran svadbarski običaj u Sremu: Kad se devojka udaje, strepi od tradicije koju treba zabraniti

Neveste s pravom negoduju zbog ovog običaja.

Od starog srpskog običaja, koji se danas praktikuje u sremačkim selima i malim varošicama strahuje većina porodica koje udaju ćerku ili žene sina.

Naime, u mestima kao što su Kupinovo, Pećinci, Popinci, Brestač, Šimanovci, Sremski Mihaljevci, Ašanji, Deču i druga važi običaj da veče pred udaju prijatelji razbacaju slamu po dvorištu momaka sa kojima je devojka bila u ljubavi, pa tako kad svane, celo selo sazna s kim se mlada viđala pre udaje. Neveste s pravom negoduju zbog ovog srpskog običaja.

Da stvar bude gora, ujutru kada se svi probude pukne bruka i celo selo ogovara i mladu i njenu porodicu, a čak i dečka sa kojim je ranije bila u vezi. Zbog ovoga familija buduće neveste često dežura po dvorištu noć uoči svadbe kako bi izbegla skandal.

Dešava se i obrnuto, da devojkama momka koji se ženi razbacaju po dvorištu slamu i tako se sazna za prethodne ljubavi mladoženje.

Ovaj bizarni običaj živi i u nekim gradovima u Srbiji, a dokaz je da smo oduvek imali kreativne načine da šejmujemo ljude zbog toga što menjaju partnere. Složićete se da je vreme da sa tim prestanemo.

Izvor: zadovoljna.nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Naučnici pregledali podatke 99 miliona vakcinisanih protiv korona virusa i napravili listu nuspojava i neželjenih reakci...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.