Istraživanje svemira: Primamljivi znak mogućeg života u dalekom svetu

Nasin Džejms Veb teleskop možda je otkrio dokaze postojanja života na udaljenoj planeti.

Postoji mogućnost da je teleskop otkrio molekul koji se zove dimetil sulfid (DMS).

Bar na Zemlji, ovaj molekul jedino mogu da proizvedu živa stvorenja.

Istraživači naglašavaju da otkriće na planeti udaljenoj 120 svetlosnih godina nije pouzdano i da je potrebno još podataka koji bi potvrdili prisustvo ovog molekula.

Istraživači su takođe otkrili metan i ugljen-dioksid u atmosferi ove planete.

Otkriće ovih gasova može da znači da na planeti nazvanoj K2-18b postoji vodeni okean.

Profesor Niku Medhusudan sa Univerziteta Kembridž, koji je vodio istraživanje, kazao je za BBC Njuz da je ceo njegov tim bio „šokiran“ kada su videli rezultate.

„Na Zemlji, DMS proizvodi jedino život.

„Fitoplanktoni u morima i okeanima emituju najveći deo DMS-a u Zemljinu atmosferu“, kazao je.

Oprez

Profesor Medhusudan kazao je da je prisustvo DMS-a moguće i da je potrebno još podataka koji bi potvrdili da zaista postoji na planeti K2-18b.

Ti rezultati očekuju se za godinu dana.

„Ako rezultati potvrde prisustvo DMS-a, to bi bila velika stvar i ja osećam ličnu odgovornost da ovo sprovedemo na pravi način ako već iznosimo tako značajne tvrdnje.“

Ovo je prvi put da su astronomi otkrili moguće prisustvo DMS-a na planeti koja kruži oko udaljene zvezde.

Oni međutim otkriću prilaze oprezno, navodeći i da se 2020. godine tvrdilo da u atmosferi Venere postoji molekul fosfin koji mogu proizvesti živa bića, što je kasnije opovrgnuto.

I pored toga, doktor Robert Mesej, direktor Kraljevskog astronomskog društva iz Londona, koji nije učestvovao u istraživanju, rekao je da je uzbuđen zbog ovih rezultata.

„Polako idemo ka trenutku kada ćemo moći da odgovorimo na velika pitanja kao što je pitanje da li smo sami u svemiru“, rekao je.

„Verujem da ćemo jednog dana pronaći znake života. Možda je to ovo otkriće, a možda ćemo kroz deset ili čak 50 godina imati čvrste dokaze.“

Džejms Veb teleskop analizira svetlost koja prolazi kroz atmosferu udaljenih planeta.

Svetlost sadrži hemijski potpis molekula koji su u atmosferi.

Ovaj poduhvat je posebno zadivljujući jer je planeta udaljena više od 1,1 milion milijardi kilometara tako da je količina svetlosti koja dolazi do teleskopa veoma mala.

Pored DMS-a, sa veliki stepenom sigurnosti potvrđeno je i prisustvo gasova kao što su metan i ugljen-dioksid.

Količina ugljen-dioksida i metana tolika je da ukazuje na prisustvo vodenog okeana ispod atmosfere bogate vodonikom.

Nasin Habl teleskop ranije je otkrio prisustvo vodenih isparenja, zbog čega je ova planeta K2-18b izabrana da bude prva koju će istražiti još moćniji Džejms Veb teleskop.

Ipak, pretpostavka da postoji okean je veliki korak napred.

Recept za život

Da li će se na planeti razviti život zavisi od temperature, prisustva ugljenika i po svoj prilici vode.

Analiza Džejms veb teleskopa po svoj prilici pokazuje da su svi ovi uslovi ispunjeni na planeti K2-18b.

Ipak, to što neka planeta može da podrži razvoj života, ne znači da to zapravo i čini.

Zbog toga je moguće prisustvo DMS-a toliko primamljivo.

To što ova planeta nije nalik Zemlji čini je još zanimljivijom.

K2-18b je skoro devet puta veća od Zemlje.

Egzoplanete – planete koje se okreću oko zvezda – veličine između Zemlje i Neptuna, ne liče ni na šta što postoji u našem sunčevom sistemu.

To znači da se malo zna o ovim planetama, ‘pod-Neptunima’ kao i o njihovoj atmosferi, kazao je doktor Subhadžit Sarkar sa Univerziteta Kardif.

„Iako ovakve planete ne postoje u našem sunčevom sistemu, ‘pod-Neptuni’ su najčešća vrsta planeta u galaksiji, kazao je on.

„Dobili smo najdetaljniji spektar područja pod-Neptuna koje može biti nastanjeno, i to nam omogućava da otkrijemo koji molekuli postoje u njegovoj atmosferi.“

Izvor: danas.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Pića koje konzumiraju milioni mogu izazvati gubitak kose, upozorio je dr Abdulaziz Balvi za britanski Express. Lekar ka...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.