Zaštitite svoj telefon na vreme: Uz ovih par jednostavnih trikova možete drastično produžiti životni vek mobilnog

Svi smo različiti kada je u pitanju nabavka mobilnog telefona. Možda kupujete novi svake godine ili čak ni ne razmišljate o tome dok vaš uređaj nema najmanje pet godina.

Međutim, bez obzira koliko često menjate svoj mobilni telefon, želite da budete sigurni da mu produžite životni vek i pravilno brinete o njemu.

Zaštita

Bez obzira koji telefon imate, za njega će biti dostupne futrole. A ako imate Ajfon ili Samsung Galaxy, tu je najveći izbor. Ove futrole vas obično neće koštati mnogo, tako da su jeftin način da zaštitite svoj uređaj od oštećenja. Kupovinom futrole možete produžiti život vašeg telefona tako što ćete ga zaštititi od padova, udaraca i prosipanja.

Estetika nije jedini faktor koji treba uzeti u obzir. Deblje futrole nude veću zaštitu, ali očigledno čine uređaj glomaznijim. Pored zaštite vašeg telefona, neke futrole nude i dodatke poput dodatne džepove za čuvanje kartica i dokumenata.

Staklo za ekran takođe može da doprinese dugovečnosti uređaja. Ako je ispravno instaliran, jedva ćete primetiti da je tu, a može da napravi veliku razliku kada ispustite telefon.

Ažurirajte softver

Ponekad nije hardver taj koji zahteva nadogradnju, već softver.

Da li je vaš telefon izuzetno spor i aplikacije se dugo učitavaju? Postoje načini da produžite životni vek vašeg uređaja poboljšanjem njegovih performansi, ali znajte da to ne možete zauvek raditi. Uvek će postojati tačka bez povratka gde ćete ili morati da smanjite svoja očekivanja o tome šta možete da uradite sa svojim telefonom, ili prosto da nabavite novi, piše Popular Science.

Prvo i najvažnije, ažurirajte svoj telefon najnovijim verzijama operativnog sistema i pojedinačnih aplikacija. Ovo će omogućiti pokretanje optimizovanog koda u svakom trenutku, uz najnovije ispravke grešaka i unapređenja performansi.

Takođe je pametno osloboditi što je moguće više prostora za skladištenje, što će vašem telefonu dati više prostora za rad. Da biste to uradili, deinstalirajte aplikacije koje vam nisu potrebne i izbrišite datoteke (kao što su fotografije i video snimci) koje vam nisu potrebne ili za koje ste napravili rezervnu kopiju na drugom mestu.

Zaštitite bateriju

Ako je vaša baterija zdrava, biće i vaš telefon, zbog čega Android i iOS sada imaju funkcije za smanjenje naprezanja baterije, uključujući sporije brzine punjenja gde je to moguće.

Na iOS-u otvorite Podešavanja, a zatim izaberite Baterija, Stanje baterije i punjenje i uključite Optimizovano punjenje baterije. Na Androidu, iz Podešavanja idite na Baterija, Prilagodljiva podešavanja, a zatim Adaptivno punjenje.

Postoji nekoliko drugih načina da produžite vek trajanja baterije telefona.

Držite ga dalje od ekstremnih temperatura (poput vrućeg automobila), uklonite ga iz futrolice dok se puni i čuvajte ga napola napunjenog ako ga ne koristite neko vreme.

Ovo poslednje sprečava da vaš telefon pređe u stanje dubokog pražnjenja (ako uopšte nije napunjen) ili da izgubi kapacitet (ako je napunjen do kraja). Baterija se najmanje haba kada je napunjena oko 50%.

Popravke oštećenja

Profesionalna popravka vašeg telefona košta, ali dugoročno gledano, može se isplatiti potrošiti malo da biste sprečili gore probleme.

 

Mala pukotina na ekranu, na primer, može da oslabi ekran i da dovede do daljih pukotina tokom vremena, pa razmislite o tome da je zamenite pre nego što telefon postane neupotrebljiv.

Još jedno uobičajeno rešenje su neispravni portovi za punjenje, koji mogu biti krivac što se vaš telefon ne puni pravilno i koji mogu da oštetiti bateriju. Zamena ovog dela može pomoći u zaštiti zdravlja vaše baterije i osigurati da neispravna komponenta ne počne da oštećuje bilo šta drugo u vašem telefonu.

Kada dostignete određeni nivo oštećenja, verovatno je isplativije jednostavno kupiti novi telefon, ali vredi pažljivo odmeriti opcije da biste videli da li će popravka produžiti trajanje vašeg uređaja.

Čistite ga

Čist telefon je zdrav telefon i trebalo bi redovno sa njega uklanjati prljavštine i prašinu.

Na pametnom telefonu, na primer, male čestice mogu da se zaglave u otvore, između okvira i ekrana ili ispod dugmadi, što dugoročno dovodi do problema. Sve što vam je zaista potrebno da biste se rešili toga je meka krpa od mikrovlakana i možda mala četka sa mekim vlaknima da bi sve bilo uredno.

Isti je princip kao kod automobila ili kosilice: održavajte ga da bi duže trajao.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Naučnici su prvi put otkrili pećinu na Mesecu. Najmanje 100 metara duboka, smatra se da bi mogla da bude idealno mesto d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.