NASA najavila pad satelita na Zemlju: Objavljeno kakve su šanse da nekoga pogodi

Svemirska agencija NASA i Ministarstvo odbrane SAD veruju da će raspuštena svemirska letelica, poznata kao Resi, sutra uveče pasti kroz atmosferu.

Stručnjaci tvrde da su male šanse da stari NASA satelit predstavlja bilo kakvu opasnost, piše Skaj njuz.

Očekuje se da će većina satelita od 300 kilograma izgoreti dok juri kroz gornju atmosferu, ali se očekuje da će neki delovi pasti na Zemlju.

Svemirska agencija je u saopštenju navela da je rizik da bilo ko na površini bude povređen usled pada delova satelita „nizak“ – oko jedan od 2.467.

Satelit je zabeležio više od 100.000 solarnih događaja

Rhessi, što je skraćenica za Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager, otišao je u orbitu 2002. godine da proučava Sunce.

Pre nego što je ugašen 2018. godine zbog problema u komunikaciji, satelit je posmatrao sunčeve baklje, kao i izbacivanje koronalne mase sa Sunca.

Snimio je slike pomoću visokoenergetskih rendgenskih zraka i gama zraka, snimivši više od 100.000 solarnih događaja.

Izvor: Index.hr

Slobodno vreme

Lifestyle

Astrolozi veruju da zvezde igraju veliku ulogu u tome kako se dvoje ljudi slažu. Dok su neki znakovi kompatibilni i u nj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.