Poplava kriptovaluta: Pojavilo se 5.000 novih

Kriptovalute kao industrija nastavljaju da sazrevaju.

Kriptovalute kao industrija nastavljaju da sazrevaju zahvaljujući činjenici da su prihvaćeni u širokoj meri unutar tradicionalnih finansijskih institucija, što povećava interes, a samim time i broj novih koje se pojavljuju na tržištu. Prošle godine pojavilo se njih gotovo 5.000, prenosi Blic.

Prema podacima sa "Bitstacker-a", od januara do novembra 2022. na tržištu se pojavila 4.921 nova kriptovaluta, što je rast od 1,67 odsto na godišnjem nivou. Takođe, s tom brojkom ih je na tržištu prisutno ukupno 21.159.

Iako se sve to čini mnogo i kao neki trenutni ili prolazni hit, slična situacija zbila se i prošle godine, kad je za godinu kreirano 4.908 novih kriptovaluta. Na primer, s početkom ove godine bilo ih je ukupno 16.238, a 2020. svega 7.138.

 

Jasno, pandemija koronavirusa dovela je do povećanog zanimanja za digitalne valute, transakcije i želje za brzom zaradom, što je inače slučaj kad dođe do krize. U martu prošle godine usledio je ubrzan pad vrednosti kriptovaluta, dogodili su se i veliki hakerski napadi, Kina je zaoštrila politiku prema kriptovalutama i rudarenju, a zbog svih tih "potresa" otežano je "ubrzano bogaćenje". I kriza se 2022. samo produbila…

Ali, treba spomenuti i da se kroz poslednje dve godine odvio istinski "bum" DeFi (decentralizovane finansije) projekata, a tu je i ICO (inicijalna javna ponuda) koja postoji od 2017. ponovo bila prilika da kriminalci brzo stignu do novca.

Zato ne čudi da je oko 2.000 kriptovaluta propalo, prema podacima iz maja. I u velikoj većini slučajeva propadnu, s tim da su neke ciljana prevara od samog početka, a nakon što prođe ICO, sve se uruši i novac nestane… Zato nemojte žuriti s ulaganjima u one koje se tek pojave, neka se prvo "dokažu" na prepunom i izazovnom tržištu.

Izvor: b92.net

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.