Imate miševe u kući – postoje načini da ih se otarasite Foto: Pexel

Imate miševe u kući – postoje načini da ih se otarasite

Kako napolju postaje hladnije, radujemo se toplini i udobnosti naših domova. Ali, ako nađu ulaz, miševi će rado ući u naš dom u potrazi za skloništem i hranom.

Nikada nije lep osećaj kada sumnjate da je u kući miš. Bez obzira da li primetite kantu za smeće koja zvecka ili nekoliko sažvakanih kablova, većina će se osećati nelagodno. Nekima će miševi biti simpatični, dok će drugi biti prestravljeni.

Miševi nose bolesti i mogu da nanesu pravu štetu vašem domu, a da ne spominjemo da će vas prirodno izbezumiti kada projure! Zbog toga je najbolje rešiti ovaj problem što je pre moguće.

Prevencija je ključna

Održavanje vaših površina čistim i bez mrvica je ključno za sprečavanje miševa da naprave dom, jer mogu da žive od mnogo manje hrane nego što mislite.

Takođe bi trebalo da se uverite da su vaše posude za hranu zapečaćene i uskladištene u ormaru gde glodari ne mogu da dođu do njih, posebno kutije sa žitaricama, hlebom, testeninom i hranom za kućne ljubimce, prema Good Housekeeping.

Pokušajte da ne ostavljate nepojedenu hranu u činiji vašeg ljubimca.

Redovno usisavajte podove, a posebnu pažnju obratite na podove u kuhinji, gde će se verovatno skupljati mrvice.

Međutim, ako uočite mišji izmet, morate biti oprezni sa usisivačem.

Prema ekspertkinji Natali Bungaj, najbolji način da se nosite sa mišjim izmetom je da ih usisate, a zatim bacite kesu.

„Za usisivač bez vrećice, možete ih jednostavno isprazniti u vreću za smeće i baciti. Takođe možete ukloniti kanister i isprati ga kako biste bili dodatno sigurni“, dodaje on.

Kako prepoznati da li imate miševe u kući

Mali tamni izmet, iseckana ambalaža, gomile papira i kiselkast miris su znaci miševa, a čuju se kako jure okolo noću.

Nažalost, nikada nije samo jedan miš. Ako ste videli nekog kako se šunja, negde se krije još. Miševi koji napadaju vaš dom mogu biti stalni (kućni miševi) ili samo traže hranu i toplinu (poljski miševi), ali oba imaju iste nehigijenske navike koje šire infekciju.

Nemojte koristiti kućne preparate

Postoji veliki broj ideja za kućne preparate (uključujući sprejeve od peperminta, kuglice vate natopljene uljem i kajenom, itd.), ali postoji malo naučnih dokaza koji podržavaju efikasnost ovih rešenja, i osim ako niste trajno blokirali put miševa da uđu , ništa nećete rešiti trajno.

Postavite zamke

Prvi korak je da otkrijete gde miševi ulaze i blokirate te rupe brzovezujućim zaptivačem ili „mrežom za miš“. Izbegavajte gumene ili plastične zaptivače jer ih miševi mogu žvakati.

Zamke treba postaviti u oblastima gde postoje dokazi o aktivnostima glodara i biće efikasnije ako se postave unutar tunela ili direktno uz zidove. Uvek koristite rukavice kada rukujete zamkama, jer glodari izbegavaju sve što ima ljudski miris.

Oni su takođe sumnjičavi prema promenama u svom okruženju, pa im obezbedite mamac (čokolada, puter od kikirikija i slanina su dobar izbor) prvih nekoliko dana, ali zapravo nemojte postavljati zamku.

Mogućnost da uzimaju hranu bez štete u početku ih uljuljkava u lažni osećaj sigurnosti, tako da će pristupiti zamkama sa manje opreza, čineći uspešno hvatanje verovatnijim.

Ne zaboravite garažu

Obavezno vodite računa da miševi ne uđu u vašu garažu. Možda odluče da žive u vašem automobilu i pregrizu žice u blizini vašeg motora, uzrokujući ozbiljnu štetu.

Pričvrstite trake za četkice na dno svih vrata i vaših garažnih vrata, tako da miševi ne mogu da prođu ispod njih - piše N1.

Lifestyle

U srcu drevnog grada Petre u Jordanu, isklesane u ružičaste litice peščara, nalazi se grandiozan objekat poznat kao Rizn...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.