Dosadan i neizbežan sa starenjem – sindrom „muve u oku" Foto: Pexels

Dosadan i neizbežan sa starenjem – sindrom „muve u oku"

Ako pogledate u nebo po vedrom danu, možda ćete primetiti male strukture nalik paučini kako lebde preko vašeg vidnog polja. U medicini ova pojava se naziva "muscae volitantes", što na latinskom znači „leteće muve”. Koliko su zapravo opasne za naš vid?

Kao i obične muve, i muscae volitantes su prilično dosadne, pa nije iznenađujuće što ljudi žele da ih se reše. Zato je važno da znamo šta ih uzrokuje i kako ih se rešiti prirodnim putem. Glavni razlog za ovu pojavu je starost.

Sa godinama, staklasto telo – bistra, gelasta supstanca unutar oka – počinje da se zgušnjava i smanjuje. Staklasto telo se sastoji uglavnom od vode, kolagena i hijaluronske kiseline.

Vremenom, staklasto telo se blago degeneriše i počinju da se formiraju male gomile kolagena. Mrljice koje vidimo, u tom slučaju zapravo su senke koje ove nakupine bacaju na mrežnjaču.

Sa godinama, normalno je da se staklasto telo udalji od zadnjeg dela oka, što je proces koji se zove zadnje odvajanje staklastog tela, i to uzrokuje više „letećih muva“.

Mnoge zanima da li je moguće da se vitaminskim suplementima može uticati na te nakupnine kollagena koje smetaju, ali i to – kako poboljšati stanje staklastog tela.

Godine 2022, istraživači na Tajvanu su izvestili da uzimanje visokih doza mešanih voćnih enzima može da smanji broj ovih mrljica, ali nije jasno kako su uspeli to da izmere, tako da je teško pravilno proceniti ovu studiju bez više informacija.

„Leteće muve“ je teško izmeriti jer je stakleno telo mobilno. Svaki put kada pomerite oči, zamućenja staklastog tela (plutajući objekti u staklastom telu) se pomeraju, a senke koje stvaraju zamućenja,takođe se pomeraju i izgledaju nam veće kada su bliže prednjem delu oka.

Postoji nekoliko predloženih medicinskih načina da se reši problem ovih senki, među kojima je i hirurško odstranjivanje staklastog tela (vitrektomija), što nosi rizik za funkciju vida.

Laser, post, brokoli...

Uklanjanje mrljica laserom je još jedna opcija, ali ne slažu se svi stručnjaci da je to potpuno bezbedno jer postoje izveštaji o oštećenjima različitih struktura oka i kao posledica toga – javljanje glaukoma.

Ostala predložena „rešenja“ uključuju povremeni post, masažu slepoočnica i akupresuru, kao i vežbe za oči. Ali za njih nema verodostojnih dokaza o učinkovitosti.

Postoje neki dokazi da faktori životnog stila mogu ubrzati ili usporiti starenje struktura u oku uopšteno. Jedan od dokaza da oko stari je i činjenica da pacijenti sa ulaskom u zrelije doba, češće prijavljuju da vide pomenute mrlje ili senke.

Na primer, za usporavanje starosti oka savetuje se konzumiranje povrća bogatog karotenoidima (spanać, brokoli, lubenica, ružičasti grejpfrut) i masne ribe koja sadrži omega-tri, što može pomoći ljudima koji su u riziku od makularne degeneracije povezane sa godinama.

Novi dokazi takođe sugerišu da prekomerno izlaganje plavoj svetlosti sa mobilnih telefona, tablet računara i LCD ekrana takođe može da ubrza promene oka koje su povezane sa uzrastom.

Ali, iako usporavanje starenja oka uz pomenute načine ishrane jeste dobra stvar, to ne garantuje da se mrljice ili „leteće muve“ neće pojavljivati.

Možda je dobar savet da se, pošto se vremenom mozak prilagođava na određene situacije koje dolaze sa godinama, jednostavno potrudimo da mrlje ne primećujemo.

Ko je u većem riziku

Veća je verovatnoća da ćete viđati „leteće muve“ ako ste kratkovidi, imali operaciju katarakte ili ako ste imali upalu oka (otok). U većem riziku su i dijabetičari, pa imajte u vidu da na ovu pojavu i zdravlje oka generalno utiču glukoza i insulin.

Nekada ipak, pojava ovih dosadnih mrlja može biti znak nekog ozbiljnog stanja. Ako ih iznenada primetite u većem broju ili vam se češće javljaju, to možda može ukazivati na bolest mrežnjače koja zahteva operativno lečenje.

Uprkos tome što trenutno postoji malo dokaza za to da suplementi i posebna ishrana mogu da „poprave” nakupine kolagena u staklastom telu, dobro je slediti savete u tom smislu, jer svakako usporavaju starenje oka i održavaju zdravom funkciju oka.

Među savetima koje daje dr Sara Bruer su preporuke o zdravim namirnicama, hidrataciji i redovnom spavanju i kaže da su sve su to odlični načini za održavanje zdravlja oka.

Ipak, nejasno je da li će imati direktan uticaj na mrlje i „mušice“, ali je generalno odličan zdravstveni savet i mogao bi da odloži procese starenja u oku - piše RTS.

Lifestyle

Znate li da čak i zvonjava budilnika može izbaciti srce iz takta? To se dešava ne samo starijima, već i mladima, čak i ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.