Tri najgora dezerta koji dovode do skokova šećera u krvi, prema rečima dijetetičara

Uživanje u slatkišima s visokim procentom masnoće može biti primamljivo, ali ključno je biti svestan mogućih zdravstvenih posledica koje ovi dezerti mogu doneti za sobom.

Neki dezerti se posebno ističu kao krivci za podsticanje upala i skokova šećera u krvi zbog visokog udela masti. Nutricionistkinja Lisa Ričards i dijetetičarka Žanet Giaćinto otkrile su četiri takve poslastice.

Krofne

Krofne, iako ukusne, mogu imati štetne efekte na zdravlje zbog visokog sadržaja šećera i rafinisanog brašna. Redovna konzumacija može dovesti do upale u telu budući da je visok unos šećera povezan s povišenim nivoima upalnih markera.

Ričards tvrdi da bi njihovo izbacivanje moglo biti dobro za smanjenje upale i stabilizaciju nivoa šećera u krvi.

„Krofne se obično prave od rafinisanog pšeničnog brašna i pune su šećera, što uzrokuje brzi porast nivoa glukoze u krvi kada se konzumiraju. Ovaj nagli skok šećera u krvi izaziva porast insulina za regulaciju nivoa šećera, što dugoročno može biti štetno za telo i dovesti do insulinske rezistencije“, objasnila je za SheFinds, prenosi Index.

Kolači od različitih vrsta testa

Kolači nam mogu doneti trenutni užitak, ali ne treba zanemariti njihov uticaj na upalu i nivo šećera u krvi. Prepuni su rafiniranih šećera, nezdravih masti i prerađenog brašna, što može doprineti problemima kao što su debljanje i izazivanje upalne reakcije u telu.

„Kolači su upalni i štetni za zdravlje creva zbog visokog sadržaja šećera i rafinisanog brašna“, upozorava Ričards. Ovi sastojci doprinose brzim skokovima šećera u krvi, podstiču oslobađanje insulina i potencijalno uzrokuju hroničnu upalu. „Preterana konzumacija šećera može predstavljati značajne zdravstvene rizike, čak i doprineti nakupljanju masnoće na stomaku“, istakla je.

Pite

Iako su slatke pite odlične poslastice za gotovo svaku priliku, kombinacije slatkih nadeva i kora od rafinisanog brašna mogu dovesti do naglih skokova nivoa šećera u krvi.

Vremenom, česta konzumacija pita može opteretiti insulinski odgovor tela, potencijalno dovodeći do insulinske rezistencije i upale.

„Kore za pitu prave se s velikom količinom maslaca, stoga nisu baš najpovoljnija opcija za one koji pokušavaju da smršaju. Takođe, prave se od brašna koje se razgrađuje u šećer, a punjenje je često jako slatko, što može doprineti skokovima šećera u krvi“, zaključuje Giaćinto.

Izvor: danas.rs

Lifestyle

Ako želite da proverite koliko ste pametni, predstavljamo vam zagonetku za koju mnogi tvrde da je najteža na svetu. Pro...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.