Grad koji se može pohvaliti najboljim kvalitetom života na svetu

Kvalitet života je važan pokazatelj koji treba uzeti u obzir pri rangiranju najboljih gradova na svetu. Ali šta je tačno kvalitet života i kako ga možemo proceniti?

Sve, od gastronomske ponude, do stope kriminala, može uticati na kvalitet života stanovnika nekog grada, ali potpuno novi Globalni indeks gradova kompanije Oksford ekonomics uzeo je u obzir šest važnih indikatora: očekivani životni vek, prihod po osobi, jednakost prihoda, rekreacija i kulturna ponuda, brzina interneta i troškovi stanovanja.

Za grad sa najboljim kvalitetom života po ovim kriterijumima izabran je Grenobl u Francuskoj.

„Prestonica Alpa“ je poznata kao omiljena planinarska destinacija, kao i centar za naučna istraživanja, piše Time out.

Na drugom mestu na listi nalazi se Kanbera, glavni grad Australije, a on je ujedno i jedini neevropski grad u prvih deset, prenosi.

Čak tri grada iz Švajcarske su uvršteni na listu gradova s najboljim kvalitetom života na svetu. Bern je rangiran kao treći, Bazel je peti, a Cirih osmi na listi.

10 najboljih gradova na svetu po kvalitetu života:

– Grenobl, Francuska

– Kanbera, Australija

– Bern, Švajcarska

– Bergen, Norveška

– Bazel, Švajcarska

– Luksemburg, Luksemburg

– Rejkjavik, Island

– Cirih, Švajcarska

– Gent, Belgija

– Nant, Francuska

Izvor: n1info.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Pevačica Olja Bajrami imala je kancer tri puta, a svaki put izašla je iz borbe za život kao pobednik. Pevačica Olja Baj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.