Priuštivo letovanje 2024: Kako odmarati za manje novca

Gugl otkriva da je trenutno među najpopularnijim pretraživanjima „jeftino letovanje“. Postoji mnogo načina na koje putnici mogu da pronađu ideje za povoljno putovanje.

Ovo je naročito važno, jer Bloomberg izveštava da je procvat putovanja nakon pandemije, udružen sa ograničenom izgradnjom hotela, usponom turizma i ograničenjima na Airbnb-u u mnogim gradovima, doveo do visokih cena hotela, posebno u Evropi.

Jasno je da putnici možda osećaju nervozu. Vacasa, platforma za iznajmljivanje kuća, otkrila je da, iako će 4. jul i Dan sećanja biti veliki letnji vikendi za putovanja, njena anketa sugeriše da su neki ljudi promenili svoje planove. Čak 81 odsto ispitanika je svesnije budžeta, što je podstaknuto višim troškovima života i inflacijom (74%).

Načini da pronađete jeftine letnje odmore

Bloomberg preporučuje da ignorišete Instagram fidove za prenaglašene, preskupe destinacije i umesto toga tražite mesta ispod društvenog radara. U Italiji bi ovo mogla biti živopisna Costiera Cilentana, sat vremena od obale Amalfija ili elegantno, ali nerazvijeno poluostrva Monte Argentario, samo 90 minuta od rimskog aerodroma Fiumicino.

Ako se Italija i dalje čini da je na utabanim evropskim stazama, rumunska turistička zvezda se već neko vreme uzdiže za petama toliko voljene (i još relativno jeftine) Albanije.

Postoje i alternative za hotel. Bloomberg izveštava da su evropske cene hotela porasle za 50% od 2019. godine, prema istraživaču tržišta CoStar Group, pa bi možda čamac bio bolji.

Alternativno, HomeEkchange, platforma za zamenu domova, omogućava članovima neograničene razmene za samo 220 dolara godišnje. To znači da možete putovati relativno jeftino, ali i da posećujete mesta u kojima ovog leta možda neće biti tolika gužva.

Britanski Telegraf takođe se zalaže za pronalaženje nekih od najlepših hostela za mlade ili boravak u planini u Velikoj Britaniji. To su udaljena skloništa u nekim od najlepših brda i šuma širom Ujedinjenog Kraljevstva koja su besplatna samo uz godišnju članarinu od 32 dolara za Mountain Bothies Association. Postoje slične šeme smeštaja širom Evrope na najspektakularnijim mestima – mnogi nude osnovni meni za doručak i večeru.

Promenite način putovanja. Iako postoje jeftiniji načini za let (put od Londona do Njujorka ostaje jedan od najkonkurentnijih, ako ste dostupni za let u bilo kom trenutku), ali jedan od najjeftinijih načina putovanja na odmor ovog leta može biti voz.

Telegraf navodi nekoliko primera, posebno Eurostar karte ako rezervišete mnogo unapred (oko 50 dolara u jednom pravcu) — ponekad je lakše pronaći ponude ako rezervišete za Brisel, a ne od Londona do Pariza. 51-časovno putovanje železnicom od Čikaga do Emerivila u Kaliforniji, može se kupiti za nešto manje od 100 dolara ako se rezerviše unapred.

Šine duž Evrope mogu biti isplative, ali 28-časovno putovanje dugo 1.300 milja, od Nju Delhija do Goe, može da se plati i samo 13 dolara. Prva klasa je 67 dolara. Cene mogu biti i manje. Karta jeftinija od dolara čeka nekog ko krene do neke tačke Himalaja.

Promenite način finansiranja odmora. Poslednji način za manji trošak je korišćenje putnog osiguranja za više putovanja (ako često putujete) i svakako potražite bankovnu karticu koja ne dodaje troškove za upotrebu u inostranstvu. Pronađite onu koja naplaćuje niže naknade prilikom transfera između različitih valuta.

Aleks Ledsom, saradnik Forbes

Izvor: forbes.n1info.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Naučnici su prvi put otkrili pećinu na Mesecu. Najmanje 100 metara duboka, smatra se da bi mogla da bude idealno mesto d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.