Ovo je grad s najviše drveća u Evropi po stanovniku: Pobuna građana učinila da, umesto po čeliku, danas bude poznat po zelenilu

U brdovitom Jorkširu nalazi se Šefild, nazvan po reci Shif koja protiče kroz grad. To je engleski grad koji je svojevremeno bio poznat po čeliku, zbog čega i ima nadimak „čelični grad“, međutim, danas više nije poznat po svojoj industriji, već po zelenilu.

Grad s devet puta više drveća nego ljudi ima nešto više od pola miliona stanovnika koji su složni u tome da prirodu treba čuvati. Gradske četvrti raspoređene na sedam brežuljaka okružuju gradski centarm, koji se nalazi usred doline, piše Punkufer.

A sam grad nalazi se na ušću pet izvora – reke Don i njene četiri pritoke: Shif, Rivelin, Loksli i Porter Bruk – koji su odigrali važnu ulogu u evoluciji Šefilda. Ove vode pokretale su na stotine vodenica još od 12. veka.

Šefild je bio poznat i po proizvodnji pribora za jelo, a naročito noževa. Tokom industrijske revolucije proizvodnja Šefilda toliko je porasla da je tada i zaradio svoj nadimak.

„Čelični grad“, međutim, danas je britanski i evropski prvak u količini gradskog zelenila. Verovali ili ne, više od šezdeset posto površine grada pokrivaju parkovi, šume i vrtovi, uključujući i trećinu nacionalnog parka Pik distrikt. Gradske vlasti odlučno su se bacile na očuvanje prirode, a u planu im je da grad do 2025. smanji emisiju ugljen-dioksida na nulu.

Na pomak u razmišljanju stanovnika najviše je uticala drama koja se odigrala pre nešto više od deset godina, kada su opštinski izvođači radova počeli da seku brojna zdrava stabla. Stanovnici su se pobunili, a u međuvremenu se rodila i zelena inicijativa „Sheffield Street Trees Partnership“, koja je počela agresivno da radi na ozeljenjavanju.

Grad s najviše drveća u Evropi

Danas, s otprilike 4,5 miliona stabala koja rastu širom grada, Šefild ima više stabala po osobi nego bilo koji drugi grad u Evropi. Neki stanovnici tvrde da zdravu životnu sredinu duguju gore pomenutom incidentu sa sečenjem stabala, jer kada su ih zamalo izgubili, postali su privrženiji drveću nego ikada pre – a energiju proizišlu iz besa iskoristili su za konkretne stvari.

Izvor: danas.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Nikola Tesla, jedan od najplodnijih i najkreativnijih umova koje je čovečanstvo ikada imalo, ostavio je neizbrisiv trag ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.