Usvojena nova pravila za iznajmljivanje smeštaja preko Bookinga i Airbnb

Usvojena su nova pravila za one koji izdaju i zakupljuju stanove u Evropskoj uniji, a tiču se naročito sajtova poput Bukinga i Airbnb.

Reč je o pravilima o iznajmljivačima o kojima je krajem prošle godine postignut politički dogovor između Evropskog parlamenta i Veća. Plan je usvojen na sednici Odbora za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta (IMCO).

Potpredsednik Odbora IMCO, doc. dr. sc. Tomislav Sokol koji je radio na ovom fajlu istakao je da se novim pravilima uređuje kratkoročno iznajmljivanje smeštaja koje je u poslednje vreme postalo sve važniji deo turističkog sektora. Sokol je podsetio i na to da usluge kratkoročnog smeštaja čine gotovo četvrtinu ukupne ponude turističkog smeštaja u EU.

Naime, pokazalo se da javna tela imaju poteškoća s učinkovitim prikupljanjem pouzdanih podataka o iznajmljivanjima ovakvog tipa što na kraju može dovesti do izbegavanja plaćanja obveza prema državi i rasta ponude neprijavljenih smeštaja, prenose hrvatski mediji. Zato će po novim pravilima internet platforme preko kojih se vrše rezervacije turističkog smeštaja, kao što su Booking ili Airbnb, morati svakog meseca telima javne vlasti da dostavljaju podatke o aktivnostima tj. prometu za smeštajne jedinice. Tako će se poboljšati kontrolni mehanizam privatnih iznajmljivača.

Takođe, novom uredbom ujednačuju se pravila registracije smeštaja na evropskom nivou i propisuju se podaci koje iznajmljivači moraju da dostave nadležnim telima prilikom registracije smeštaja, prenosi Blic.

U slučaju da se proverom utvrdi da su podaci koje je dostavio iznajmljivač netačni, nadležna tela moći će da izdaju nalog da se uklone sve smeštajne ponude iznajmljivača s internet platformi, objasnio je Sokol.

Nova pravila počeće da se primenjuju od 2026, a kazne za nepoštivanje novog zakona odrediće države članice pri čemu je propisano da te kazne moraju biti proporcionalne.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Nikola Tesla, jedan od najplodnijih i najkreativnijih umova koje je čovečanstvo ikada imalo, ostavio je neizbrisiv trag ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.