Otkrijte plutajući grad koji bi trebalo da spasi 40 hiljada ljudi u slučaju katastrofe

Danas vam predstavljamo Dogen City, japanski plutajući grad, kocept startup-a N-Arc. Reč je o potpuno samoodrživom pametnom gradu budućnosti, koji bi mogao da pomogne ljudima u slučaju prirodnih katastrofa, piše punkufer.dnevnik.hr.

Na 4 kilometra živelo bi 10 hiljada ljudi, a mogao bi da primi i do 30 hiljada posetilaca. Kružni oblik grada nije slučajan – dizajniran je tako da izdrži loše vremenske uslove, uključujući i cunamije.

Pametni grad osmišljen je tako da svojim stanovnicima omogući naprednu zdravstvenu zaštitu, koja uključuje telemedicinu, kao i napredne analize genoma i krvi građana. Solarne ploče, vetroturbine, vodovodi koji pročišćavaju i recikliraju otpadnu vodu neke su od inovacija koje će se pobrinuti da grad bude u potpunosti samoodrživ.

U stambenom prstenu Dogena nalazile bi se: kuće, kao i parkovi, zelene površine, pogoni za proizvodnju hrane, škole, sportski tereni, bolnice, stadioni, hoteli i kancelarije. Mreža autonomnih električnih vozila smanjila bi gužve na putu, kao i zagađenje prirode. Zahvaljujući modularnom dizajnu, Dogen bi mogao i da se proširuje, sa porastom broja svojih stanovnika.

Još uvek se ne zna gde će se nalaziti Dogen, ali u slučaju da koncept počne ugleda svetlost dana, brzo ćemo to saznati.

Slobodno vreme

Lifestyle

Naučnici su prvi put otkrili pećinu na Mesecu. Najmanje 100 metara duboka, smatra se da bi mogla da bude idealno mesto d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.