Letovanje van sezone: Da li je bolje ići na more u junu ili u septembru? Letovanje van sezone: Da li je bolje ići na more u junu ili u septembru?

Letovanje van sezone: Da li je bolje ići na more u junu ili u septembru?

Jeftinije je, manje su gužve i sunce ne prži toliko jako, ali ipak ima razlike.

Letovanje van sezone je nekoliko puta jeftinije nego u julu i avgustu. Manje su gužve i nema velikih vrućina. Vremenske prilike jesu nepredvidive, ali za mnoge to je prihvatljiv rizik uz sve prednosti vansezonskih aranžmana. Ali, da li je bolje ići na more u junu ili u septembru?

Odgovor verovatno najviše zavisi od vaše konkretne situacije i prioriteta. Ako, na primer, imate preostali odmor od prošle godine koji treba da iskoristite do kraja juna, dobra je prilika da pobegnete na more u predsezoni za male pare, pa makar prespavali par kišnih dana.

Ako vam nije teško da se malo strpite i izgurate leto u gradu, ali zato želite da budete sigurni da će more biti toplo, biraćete septembar u Grčkoj.

Ako ste potpuno fleksibilni s odmorom i samo vam je bitno da prođete što jeftinije, uzmite u obzir „last minute“ ponude, koje donose popuste na već povoljne cene aranžmana.

A, ako ste u prilici i mogućnostima – more „i u junu i u septembru“ uopšte ne zvuči kao loša opcija, posebno kad znate da možete dobiti dva letovanja po ceni jednog u sezoni.

No, možda ćete želeti da u obzir uzmete još neke razlike.

Kad je bolje vreme?

Planiranje odmora van sezone uvek treba planirati paralelno s pretragama na meteorološkim sajtovima za konkretan period i region koji vas interesuje.

Kako navodi Weather2travel, prosečni dnevni maksimumi u Grčkoj u junu su do 29 stepeni, dok je prosečna temperatura mora u junu 22 stepena. U septembru su prosečne dnevne temperature do 28 stepeni, ali je zato prosečna temperatura mora 25 stepeni, kao u julu. Turska je i u junu i u septembru toplija, s prosečnom dnevnom temperaturom od oko 30 stepeni u popularnim letovalištima, a s prosečnom temperaturom mora od 22 stepena, dok je u Crnoj Gori i Hrvatskoj malo hladnije, a time i manje pogodno za letovanje u ovim periodima.

S druge strane, vremenske prilike se poslednjih godina toliko menjaju, da su u opticaj za letovanje upali i kraj maja, odnosno početak oktobra, dok vam s druge strane niko ne garantuje da će u avgustu biti sunčano i toplo. Jedino je sigurno da u junu bude duži dan, što je nekima bitan faktor.

Koliko se razlikuju cene aranžmana?

Kad su u pitanju aranžmani turističkih agencija, cena raste kako je bliža letnjem špicu i tu znaju da budu veliki skokovi, dok su očekivano najpovoljniji prvi i poslednji termini u sezoni.

Proverili smo nekoliko agencija da vidimo koji su skuplji: isti aranžman za Nea Flogitu od 1. juna košta 215 evra po osobi, 11. juna je 290, a 21. juna čak 445 evra, dok je od 9. septembra 255 evra; Krit – 10 noćenja u apartmanskom smeštaju i autobuski prevoz – tokom juna je 379 evra po osobi, u svim septembarskim terminima je 429; Kušadasi avionom (sedam noćenja) našli smo za 390 evra za polaske u junu, a ista je cena i za polaske u septembru. Dakle, nema nekog pravila i zavisi od agencije do agencije.

Ukoliko zaista želite da uštedite, možete da čekate „last minute“, ali pitanje je kakav će tad izbor biti.

Šta drugi turisti biraju?

Mnogi biraju letovanje van sezone baš da bi izbegli gužvu, a iz agencija su nam otkrili da su septembarski termini ipak malo popularniji od junskih. Junski neretko ostaju za „last minute“ ponude, dok se septembarski rezervišu i mesecima unapred.

Grčka je u ovom izvlačenju najčešći izbor srpskih turista, međutim, profil je drugačiji u odnosu na sezonu – tad više letuju stariji i porodice sa malom decom.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.