DIJABETES TIP 1 KOD DECE: Koji su simptomi i kako se leči?

Sa dijabetesom se živi sasvim normalno, ali je tretiranje neophodno. Pogledajte sve što je važno da znate o dijabetesu tip 1.

Dijabetes tip 1 se obično dijagnostikuje kod dece, tinejdžera i mladih osoba, ali nije isključen i razvoj u bilo kom životnom dobu.

Lečenje dijabetesa je važno, jer u suprotnom može dovesti do ozbiljnih posledica.

Koja je razlika između dijabetesa tip 1 i dijabetesa tip 2?
Insulin je hormon ključan za regulaciju šećera u krvi. Kod dijabetesa tip 1 organizam ne luči insulin uopšte. Kod osoba koje imaju dijabetes tip 2 insulin se luči, ali ne obavlja dobro svoju funkciju.

Bez insulina, šećer ne dolazi do ćelija i ne može da im daje energiju. Umesto toga, on ostaje u krvotoku.

Koji su uzroci nastanka dijabetesa tip 1?
Genetika može imati ulogu u razvoju dijabetesa, ali ne nužno. Nekada se desi da jedna blizanac ima dijabetes, a drugi ne. To nam ukazuje da veliku ulogu u ovome ima i okolina.

Ipak, ne zna se tačno šta je ključno iz naše okoline za razvoj diijabetesa 1. Neke studije govore da dojenje umanjuje mogućnost razvoja dijabetesa tip 1, ali ni to nije istraženo dovoljno.

Koji su simptomi dijabetesa tip 1?
Kako se pravi uzrok ovoj bolesti ne zna, ne znamo ni način na koji dijabetes 1 može da se spreči. Ipak, možemo prepoznati simptome, kako bismo sprečili pojavu dijabetičke ketoacidoze, stanja koje dovodi osobu u životnu opasnost.

Na dijabetes može ukazivati:

- Žeđ

- Prečesto uriniranje, potreba da bebi baš stalno menjate pelene, ako dete piški u krevet iako je naučilo da koristi nošu

- Mršavost

- Umor

Kod svih obolelih se razvijaju ovi simptomi. Visok šećer u krvi se izlučuje putem urina, zato dolazi do prečestog mokrenja, a samim tim i prevelike žeđi.

Tada se izlučuje i velika količina ugljenih hidrata iz tela, pa čovek ostaje bez energije. Samim tim, gube se i kilogrami.

Kod dece je problem što se ovi problemi ne primećuju, a ona se ne žale.

Kako se dijagnostikuje dijabetes 1?
Ukoliko posumnjate na dijabetes tip 1, lekar će vas uputiti da proverite da li u urinu ima glukoze ili ketona. Moguće da će izmeriti i nivo šećera u krvi.

Ukoliko postoji sumnja na problem, uputiće vas kod dečjeg endokrinologa.

Kako se leči dijabetes tip 1?
Dijabetes tip 1 se ne može izlečiti, ali može da se tretira i drži pod kontrolom. To se u najvećem broju slučajeva radi davanjem insulina. Važno je redovno merenje nivoa šećera u krvi.

Kako živeti sa dijabetesom tip 1?
Dijabetes tip 1 zaista može biti veliki izazov za dete. Naročito svakodnevno davanje insulina može biti teška stvar za dete, ali i za roditelja.

Važno je slušati doktora i raditi sve kako vam je rečeno.

Dete sa dijabetesom može živeti potpuno normalno i raditi sve što rade i druga deca, samo je važno da nikada ne propušta terapiju i brigu o šećeru u krvi.

Izvor: yumama.com

Slobodno vreme

Lifestyle

Iako smo jednom nogom izašli iz talasa respiratornih infekcija, pomoć lekara traži sve više pacijenata, uključujući i de...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.