Promene posle porođaja o kojima se retko govori

Da li ste se vi brinule oko nekih i čime biste mogle da dopunite spisak?

Buduće majke pokušavaju da se pripreme na sve što ih čeka nakon porođaja, ali postoje neke stvari o kojima se malo ili uopšte ne govori. Mama Lauren Marks-Clee odlučila je da otkrije šta bi sve moglo da se dogodi porodiljama, šta sve može da ih zabrine ili je pak potpuno normalno.

Pojačano znojenje

Ako primetite da se nakon porođaja znojite više nego inače, nemojte se brinuti. To je zapravo način putem kojeg se telo rešava viška vode koja se nakupila u trudnoći. Ako dojite, u početku će doći do pada estrogena, što je još jedan razlog zbog kojeg možete osetiti pojačano znojenje.

Krvarenje i krvni ugrušci

U prvih šest sedmica posle porođaja, telo se oporavlja. U tom periodu normalno je krvarenje, poznatije kao lohije, i pojava krvnih ugrušaka. Nakon porođaja krvarite iz materice čije se tkivo regeneriše.

Opadanje kose

U trudnoći je nivo estrogena viši zbog čega ne opada kosa koja bi u normalnim uslovima ostajala na četki. Ali, kada rodite, nivo estrogena pada pa je tada moguće gubiti kosu u većim pramenovima. To razdoblje se završava nakon šest meseci od porođaja, ali kod nekih žena može potrajati i do godinu dana.

Normalno je da beba plače

Ljudski je instinkt zaustaviti plač bebe. Međutim, neka istraživanja su pokazala da je ponekad potrebno pustiti bebu da se umiri sama jer to pomaže da zaspi i spava duže. Ako ste proverili stanje vaše bebe s pedijatrom, i sve je u redu, ne morate da se brinete zbog svakog plača. I bebe imaju lošije dane kao i odrasli.

Možete biti natečeni

Deo žena je natečen u trudnoći, a to se može nastaviti i nakon porođaja. U trudnoći obično otiču lice, ruke, noge i stopala, dok se posle porođaja to događa s delovima tela gde je rez od epiziotomije ili carskog reza.

Seks neće biti bolan zauvek

Nakon što se porodite, normalno je da osećate suvoću i osetljivost intimnih delova tela. Lekari preporučuju da pričekate minimalno šest nedelja do ponovnog stupanja u polne odnose, ali ni nakon tog perioda se možda nećete osećati prijatno. S vremenom će sve ponovno doći na svoje.

Možete ostati trudni

Žene koje imaju nameru da stupe u polne odnose s partnerom, moraju koristiti zaštitu, osim ako ne žele ponovo da zatrudne. Novopečene mame koje ne doje mogu ovulirati već 28 dana nakon porođaja. U prvih šest do devet meseci posle poroda, žene najčešće slučajno ostaju trudne. Zaštita se preporučuje i mamama koje doje jer tačno vreme ovulacije i novog ciklusa može varirati.

Kijanje i kašljanje može uzrokovati inkontinenciju

Tokom porođaja oslabe mišići karlice i kao posledica se može javiti inkontinencija, odnosno nemogućnost zadržavanja mokraće. To se može dogoditi kad se zakašljete ili kinete, a ponekad i bez razloga. Ovaj problem najbolje ćete rešiti Kegelovim vežbama koje oporavljaju tonus mišića. Nekoliko puta dnevno stegnite mišiće karlice, zadržite nekoliko sekundi, pa ih opustite.

Promene raspoloženja

Veza između majke i deteta je iznimno jaka. Zbog navale oksitocina i dopamina, nove mame se često osećaju euforično i pune su ljubavi.

izvor:bitiroditelj.com

Slobodno vreme

Lifestyle

Iako smo jednom nogom izašli iz talasa respiratornih infekcija, pomoć lekara traži sve više pacijenata, uključujući i de...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.