Nemojte da pravite ovu grešku kad dete ima izlive besa

Poslednjih godina roditelji i staratelji imaju tendenciju da deci daju digitalne uređaje da ih smire. Ali ovo je velika greška, prema studiji sprovedenoj na Univerzitetu Eotvos Lorand u Mađarskoj.

 

Prema studiji, ako roditelji redovno koriste digitalne uređaje da smire svoju decu, to dovodi do problema s regulacijom emocija, što može izazvati poteškoće u upravljanju besom kasnije u životu.

"Izlivi besa ne mogu se izlečiti digitalnim uređajima. Deca moraju da nauče kako da upravljaju sopstvenim negativnim emocijama. Tokom ovog procesa učenja potrebna im je pomoć roditelja, a ne pomoć digitalnog uređaja", rekla je autorka studije dr Veronika Konok.

Ona je objasnila da dete ne može naučiti kako da reguliše svoje emocije pomoću digitalnih uređaja.

"Često viđamo roditelje kako koriste tablete ili pametne telefone da odvuku pažnju svom detetu kada je dete uznemireno. Deca su fascinirana digitalnim sadržajem, tako da je ovo lak način da se zaustavi bes i kratkoročno je veoma efikasan. Međutim, ako ljudi svesno koriste digitalne uređaje kao neprikladne alate za lečenje besa, mentalno zdravlje i dobrobit dece će se pogoršati", upozorila je profesorka Kerolajn Ficpatrik s kanadskog univerziteta Šerbruk.

U istraživanju je učestvovalo više od 300 roditelja dece uzrasta od dve do pet godina. Popunili su upitnik u kome se procenjivala upotreba medija i dece i roditelja.

Prema nalazima, kada su roditelji koristili digitalne uređaje da regulišu emocije, deca su godinu dana kasnije pokazala slabije veštine upravljanja besom i frustracijama.

Studija je objavljena u časopisu Frontiers in Child and Adolescent Psychiatry

Izvor: b92.net

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.