Koliko dete spava u drugoj, trećoj i četvrtoj godini?

 

Koliko dete spava u uzrastu od 2, 3 i 4 godine? Dužina i ritam spavanja menjaju se sa uzrastom deteta, prateći njegov razvoj i sazrevanje. Krajem prve godine bebino spavanje postepeno prelazi iz polifaznog u bifazno Jednom kraće u toku dana, obično oko podne ili rano popodne i kontinuirano i dugo u toku noći. U ovom uzrastu deca prosečno spavaju 15 sati dnevno. Događa se da se dete, iako mirno zaspi, probudi usred noći i plače, što je posledica pojave snova koji ga plaše. Normalno je za ovaj uzrast. Plač može biti vezan i za nicanje zuba.

Koliko dete spava – da li dete spava dovoljno?

Postoje velike individualne razlike u dužini i ritmu spavanja u svakom životnom dobu. Veliki uticaj ima i okruženje u kome dete živi, navike, stavovi i ponašanje roditelja. Svako dete je ličnost za sebe, tako da nema saveta i metode koja odgovara svakoj bebi. Roditelji će najbolje proceniti šta njegovom detetu prija, a šta joj ne odgovara. Dnevna rutina je važna detetu, ona omogućava da se dete oseća sigurno i roditeljima olakšava svakodnevnu brigu o detetu.

Koliko dete spava u drugoj godini?

Deca vole da imaju stalni dnevni raspored spavanja, obroka, odlazaka u šetnju. Potrebno im je dovoljno sna. Ukoliko ne spava dovoljno dete postaje razdražljivo i plačljivo. Detetu od dve godine potrebno je od 11 do 13 sati sna noću. Ako se previše uzbudi (igra, glasna muzika, televizija), biće mu teško da zaspi.

Detetu je potreban san i tokom dana. Ukoliko nema svoju sobu, treba mu obezbediti miran kutak, u provetrenoj prostoriji bez duvanskog dima. Deca vole rituale pred spavanje. Potrebno je izabrati stalno vreme za spavanje. Izbegavati obilne obroke pred spavanje. Ušuškati dete u krevetu sa njegovom omiljenom igračkom. Prigušiti svetlo, otpevajte mu neku tihu pesmicu ili ispričajte kratku priču. Recite detetu da ste u blizini i da ćete doći ukoliko ste mu potrebni.

Mala deca se često puno razlikuju po navikama spavanja. Nikada ne kažnjavajte dete tako što ćete ga „terati da spava“. Ne dozvolite detetu da bude previše umorno. To će vam otežati da ga odvedete na spavanje. Pre spavanja smanjite igre sa puno trčanja i uzbudjenja i gledanje televizije. Promene u detetovim svakodnevnim navikama, dolazak nove bebe ili bolest mogu da utiču na navike spavanja.

Koliko dete spava u trećoj godini?

Trogodišnjacima je potrebno od 10 do 12 sati spavanja noću i ponekad i dvosatni dremež preko dana. Noćno buđenje deteta za neke roditelje predstavlja ozbiljni problem. Još gore je ako dete uveče ne želi da zaspi. Trogodišnje dete brine da će nešto propustiti ako zaspi. Ponekad se dete plaši da zaspi zbog brige da nećete biti stalno kraj njega.

Sve to mogu biti razlozi zbog kojih deca uveče ne žele u krevet. Mnogo dece u tom uzrastu spava u sobi svojih roditelja ili u bračnom krevetu. Jednostavnog pravila šta je ispravno i šta nije nema. Važno je da režim spavanja odgovara vama. Mnoga deca u krevetu roditelja prespavaju samo deo noći – kada se uplaše tada vam se pridruže. Teško ih je uveriti da ponovno zaspu u svom krevetu, neki roditelji to ni ne pokušavaju.

Koliko dete spava u 4. godini?

Četvorogodišnjoj deci potrebno je otprilike 11 do 12 sati spavanja noću. Većini je potreban još jedan kratak dremež tokom dana. Ako preko dana predugo spavaju ili uveče idu rano na spavanje to im može poremetiti noćni san; i inače se zbog svoje prevelike energije često bude prerano.

Većina dece uveče ide u krevet između sedam i devet. Decu tog uzrasta često je teško nagovoriti na spavanje; potrebno je držati se svakodnevne rutine i polaska u krevet u približno isto doba. Ako je dete do sada spavalo sa vama, a želite da se sada preseli u svoj krevet, budite strpljivi ali odlučni; najbolje je ići korak po korak. Lezite pored deteta, pročitajte mu priču, a zatim ga ostavite da samo zaspi. Obilazite ga, ako je potrebno, nekoliko puta dok ne zaspi. U ovom uzrastu deca često imaju strah od mraka ili čudovišta ispod kreveta; ako dete želi, ostavite upaljenu lampu.

Izvor: trudnocaizdravlje.com

Slobodno vreme

Lifestyle

Putovanja avionom su dosta drugačija od ostalih načina transporta, samim tim postoje mnoge izuzetne činjenice o letenju ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.