„Epidural je po zakonu besplatan, ali u praksi – baš i nije“ „Epidural je po zakonu besplatan, ali u praksi – baš i nije“ Shutterstock/ilustracija

„Epidural je po zakonu besplatan, ali u praksi – baš i nije“

Lek za bezbolni porođaj "epidural" je od 1. januara 2016. godine besplatan u Srbiji, ali od 414 ispitane porodilje, 55 odsto njih je reklo da su, ipak, morale nešto da plate, saopštilo je udruženje Mame su zakon.

Na osnovu iskustva 2.000 žena, može se zaključiti da epidural jeste besplatan, ali da su žene, usled nedostatka osoblja, posebno anesteziologa, prinuđene ili da same pronalaze lekare na koje mogu da računaju na porođaju ili da one koji su tu u zdravstvenoj ustanovi u kojoj se porađaju koruptivnim radnjama „motivišu“ da proceduru obave, navodi se u saopštenju udruženja.

BabyMed - Medicinska kozmetika za bebe i malu decu sa 5 proizvoda za negu osetljive kožu beba


 

Novac koji su žene izdvajale za bezbolan porođaj kreće se od 50 do 500 evra, u zavisnosti o kom je porodilištu reč i od toga da li su dobile samo anesteziologa ili je pored anesteziologa u čitavu aktivnost uključen i ginekolog, što se naziva „paketom“.

Žene su u svojim odgovorima govorile o negativnim iskustvima u gotovo svim porodilištima u Srbiji.

Praksa naplate besplatnog „epidurala“ svuda je ista ili slična, osim porodilišta „Dr Dragiša Mišović“, za koje su žene imale samo reči hvale, a u kojem se usluge koje su besplatne zaista i ne naplaćuju, ističe se u saopštenju Mame su zakon.

Udruženje je pozvalo Ministarstvo zdravlja da nađe način kako da se obezbedi dovoljan broj anesteziologa, ali i da ispita te navode i zaposlene u porodilištima podsete da je uzimanje novca za pružanje te besplatne usluge u suprotnosti sa zakonom.

Izvor: n1info.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Ako želite da proverite koliko ste pametni, predstavljamo vam zagonetku za koju mnogi tvrde da je najteža na svetu. Pro...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.