Otrovni jesenji plod koji može da bude opasan za pse Foto: Pexel

Otrovni jesenji plod koji može da bude opasan za pse

Iako je jesen mnogima možda omiljeno doba godine, ono sa sobom nosi i određene opasnosti – posebno za pse.

Stručnjaci apeluju na vlasnike pasa da budu oprezni u šetnji jer bi plodovi divljeg kestena, koji padaju u jesen, mogli biti smrtonosni za kućne ljubimce. Prema stručnjacima za pse, seme divljeg kestena sadrži opasan toksin.

Ako ih psi jedu, mogu izazvati neprijatne simptome kao što su povraćanje krvi, bol u stomaku, dijareja i drhtavica. A u ekstremnim slučajevima mogu čak dovesti do respiratorne paralize i smrti, piše Mirror.

Njihove plodove je lako uočiti – ili izgledaju kao sjajne, okrugle, crveno-braon kugle ili imaju zeleni „omotač” sa bodljama. Stručnjaci su upozorili ljude da drže pse podalje od njih dok šetaju.

rekao je portparol Kennel Store-a „Divlji kesteni su otrovni za pse jer sadrže toksin koji se zove eskulin, koji može da izazove povraćanje i stomačne probleme kod pasa. Ako se dovoljno pojede, posledice mogu biti ozbiljne i u retkim slučajevima fatalne“.

Divlji kestenShutterstock/Kristine Rad
Kako navode, simptomi trovanja divljim kestenom obično se pojavljuju u roku od jednog do šest sati nakon gutanja, ali mogu biti odloženi i do nekoliko dana.

Ovi simptomi uključuju: povraćanje koje može sadržati krv, dijareju, curenje iz nosa, bol u stomaku, pojačanu žeđ, odbijanje hrane, iskrivljen hod, nemir, drhtanje mišića, otežano kretanje, prenosi N1 Zagreb.

„Ozbiljnost simptoma zavisi od količine pojedenog ploda i veličine vašeg psa. Ako se ne leči, trovanje divljim kestenom može dovesti do toksičnog šoka, respiratorne paralize, pa čak i smrti, tako da je lečenje od vitalnog značaja i može spasiti život vašeg psa.

Izvor: n1info.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Znate li da čak i zvonjava budilnika može izbaciti srce iz takta? To se dešava ne samo starijima, već i mladima, čak i ...

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.