Kupiranje ušiju nema medicinsko pokriće: Evo koje su posledice ove bespotrebne estetske intervencije Kupiranje ušiju nema medicinsko pokriće: Evo koje su posledice ove bespotrebne estetske intervencije pexels.com

Kupiranje ušiju nema medicinsko pokriće: Evo koje su posledice ove bespotrebne estetske intervencije

Dugogodišnji vlasnici koji svojim ljubimcima seku uši opravdavaju ovu intervenciju odgovorom da pas tako treba da izgleda

Kupiranje ušiju je proces hirurškog odstranjivanja dela ušiju kod pasa, u delu preklopa ušne školjke. Ovaj zahvat se ne obavlja na svim rasama, niti je kroz vreme služio istom cilju.

Da li je ova hirurška intervencija legalna, koje rase pasa joj najčešće podležu, zašto se izvodi i koje su posledice?

Zašto se psima seku uši

U periodu starosti šteneta od 6-12 nedelja, pojedini vlasnici su svojim psima odstranjivali deo ušiju. Obično su to bili radnički, lovački ili psi za borbe. U početku se verovalo da taj zahvat sprečava pojavu i širenje raznih infekcija, što se pokazalo netačnim. Kupiranje se obavljalo i kako bi se sprečile moguće povrede psa, recimo tokom lova, ukoliko dođe do napada neke životinje, da bi se sprečilo moguće otkidanje uveta i u slučaju pasa čuvara, kao i pasa za borbe. Međutim, svi razlozi su se pokazali nepotrebnim, pogotovo jer su borbe pasa zabranjene u većem delu sveta.

Zašto onda ovaj postupak nije "izumro", već i dalje viđamo pse sa odsečenim ušima?

Sve je u estetici: vlasnici pasa žele da stvore utisak kako je njihov pas "opasan" i voljenog ljubimca odvedu da mu se uši odseku, radi boljeg izgleda.

Iako mnogi dugogodišnji vlasnici tvrde da psi tako treba da izgledaju, jasno da se ovo lako može preinačiti u nehumano. Za operaciju sečenja ušiju nema nikakvih medicinskih razloga, a životinja se stavlja u potpunu anesteziju, trpi bolove nakon toga i navikava se na neprirodnu nemogućnost da komunicira ušima.

Da li je kupiranje ušiju legalno

U Srbiji, kao i u većini država, kupiranje je zakonom zabranjeno i kažnjivo je osim ukoliko kod psa ne postoji zdravstveni problem koji zahteva ovu operaciju.

Rase kojima se najčešće seku uši su: doberman, pit bul terijer, stafordski terijer, bokser, nemačka doga, šnaucer, nemački kratkodlaki ptičar, pinčer, kane korso.

Podsećamo na zvanični dopis Međunarodne kinološke federacije FCI (cirkular 57/2021):

"Upravni odbor FCI insistira da se počev od 01. 01. 2025. godine psi sa kupiranim ušima i repom, koji pripadaju rasi pasa za koje se kupiranje ne spominje u zvaničnom FCI standardu rase, više neće biti dozvoljeno izlaganje na bilo kojoj manifestaciji gde se koriste FCI standardi pasa“.

Posledice kupiranja ušiju

Posledice sečenja ušiju počinju od same činjenice da se psu nanosi bespotreban bol, kao i da se uvodi u potpunu anesteziju, opet bez zdravstvenog problema kao pokrića. Poput svake operacije, rizici su i moguća infekcija, loše zarastanje i deformisanje ušiju u odraslom dobu. Pored fizičkih problema, javljaju se i psihičke tegobe: osim bola koji je stresan za svako živo biće, agonija i nemogućnost prirodne komunikacije ušima, dovoljni su razlozi zbog čega je ovaj nekada rutinski postupak sada zabranjen.

Da li je vredno izlagati riziku psa i sebe zbog zakonskih regulacija, odlučite sami.

Izvor: Apetit.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Da li ste se ikada zapitali kako je izgledala prva web stranica u istoriji interneta, te čemu je služila? Prvi web sajt...

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.