5 znakova da je vaš pas depresivan: Obratite pažnju na sledeće oblike ponašanja

Veterinarski eksperti ukazuju da se depresija može razviti i kod samih životinja. Kako to primetiti i pomoći vašem psu na najbolji način da je se reši?

Malo energije

Kao što je slučaj i kod ljudi, depresija kod pasa je izazvana promenama u nivou serotonina. Ovo se manifestuje u vidu letargije koju mi možemo shvatiti kao lenjost. Ako vaš pas naprasno od ljubimca koji voli da se šeta postane “lenj” i neće da hvata loptice i trči generalno – možda je depresivan.

Promena u ishrani

Psi obožavaju vreme za hranjenje, pa ako primetite da ne jede kao pre, da ostavlja dosta hrane u činiji ili da ga nova “tura” ni malo ne zanima, onda je moguće da pati od depresije.

Promena u spavanju

Da ponovimo, letargija koja se javlja u vidu dremanja 24/7 je znak da podignete uzbunu. Ukoliko pas ne želi da ustane uopšte iz kreveta ili se razvlači umesto da se igra (a inače to nije radio) onda zaista nešto nije u redu. Takođe, ako nema fizičkih povreda koje ga onemogućavaju da ustane, onda je sigurno reč o depresiji.

Anksiozno ili opsesivno ponašanje

I dok su neke rase više anksiozne od drugih, bilo koji pas koji se opsesivno ponaša pokazuje u stvari znak depresjie. Grickanje ili lizanje šape ili nokta ukazuju na to da je pas nervozan i da se ne oseća lepo. Ako vas pas ne pozdravi kada uđete udom, kao inače, onda nešto definitivno nije u redu.

Agresija

Agresija je najređi simptom depresivnih pasa, ali se ipak može dogoditi. Deprsija i anksioznost često idu ruku pod ruku, a ako pas dozvoli da ga anksioznost u potpunosti obuzme, to može rezultovati strašnim i bezobraznim ponašanjem. Sa druge strane, ovakvo ponašanje može biti izazvano ignorisanjem psa.

Izvor: novosti.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.