Pet najzdravijih rasa pasa

Iako zdravlje psa zavisi od mnogih faktora, neke rase pasa imaju manje zdravstvenih problema od drugih.

Najzdravije rase imaju dug životni vek i manje su sklone bolestima, zbog čega im je potrebna samo kvalitetna ishrana i dovoljno vežbanja za održavanje zdravlja.

Pet rasa pasa koje su veterinari portala PetMD izdvojili kao najzdravije.

Australijski govedar

Australijski govedari su jedna od najzdravijih rasa na svetu.

Ovi psi su poznati po svojoj otpornosti, inteligenciji i izdržljivosti. Međutim, ne preporučuju se neiskusnim vlasnicima jer su veoma aktivni i odgajani za rad na farmi, pa im je potrebno mnogo vežbanja i mentalne stimulacije.

Australijski ovčar

Kao i australijski govedari, australijski ovčari su uzgajani za rad na farmi.

Zbog visoke inteligencije traže vlasnike koji mogu da posvete dosta vremena usavršavanju. Iako su uglavnom zdrava rasa, australijski ovčari mogu razviti displaziju laktova i kukova, kao i neke očne bolesti.

Čivava

Čivave su male i nežne, ali su i jedna od najdugovečnijih rasa na svetu.

Ovi mali psi imaju jaku ličnost, žive do 20 godina i veoma su odani svojim porodicama. Međutim, skloni su gojaznosti ako njihovi vlasnici ne vode dovoljno računa o ishrani i vežbanju.

Bigl

Biglovi nisu umereni u hrani, zbog čega su skloni gojaznosti.

Međutim, vlasnici bi trebalo da obrate pažnju na ishranu i dovoljno vežbanja. Biglovi su zdravi psi koji mogu da žive i do 15 godina.

Engleski hrt

Engleski hrtovi su lovački psi poznati po svojoj agilnosti i brzini. Potrebna im je obuka da nauče da žive sa manjim životinjama, kao što su mačke i glodari.

Hrtovi uglavnom nemaju većih zdravstvenih problema, ali su neke osobe sklone torziji stomaka, zbog čega je neophodno da se podvrgnu genetskom testiranju, prenosi Index.hr.

Slobodno vreme

Lifestyle

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.