Koliko mogu biti opasni krpelji kod mačaka? Koliko mogu biti opasni krpelji kod mačaka?

Koliko mogu biti opasni krpelji kod mačaka?

Krpelji kod mačaka mogu se sprečiti pravilnim tretmanom. Da ne bi došlo do bolesti koje krpelji prenose, čuvajte svog ljubimca na ovaj način.

Krpelji kod mačaka mogu biti veoma neprijatan problem sa kojim će se vaš ljubimac nekad u svom životu verovatno suočiti. Ukoliko imate mačku koja voli da istražuje spoljni svet, rizik je duplo veći.

Šta raditi i da li krpelje nekako možete sprečiti? U nastavku teksta saznajte sve o ovoj temi.

Odgovorićemo na najčešća i najvažnija pitanja, a to su kako se tretiraju krpelji kod mačaka, koje posledice uzrokuju, kako ih sprečiti i da li ih možete sami bezbedno ukloniti?

Kako izgledaju krpelji kod mačaka?

Krpelji su dosadni sitni insekti, tačnije paraziti, koji izgledom podsećaju na pauke i grinje.

Jajastog su oblika i hrane se krvlju svog domaćina. Imaju osam nogu, nemaju antene i veličine su od oko 1 mm do 1 cm. Mogu biti crni, smeđi, crveni ili braonkasti. Odrasli krpelj dosta liči na pauka, pa ih često možete pomešati.

Krpelji ne lete i ne skaču, već se penju ili spuštaju na krzno životinje kada ona prolazi pored područja u kojem se ovi paraziti nalaze, najčešće u travi.

Nakon što se prikače, ne žele tako lako da odustanu od organizma. Preko dlake se spuste do kože koju ugrizu i uvlače krv nazad u svoje telo.

Odlaze, ali tek kad završe sa hranjenjem, što može potrajati danima. Dok se pune krvlju mogu nabreknuti do veličine zrna graška. Za to vreme su mogli da prenesu gadnu infekciju na mačku. Upravo je ovo razlog zbog kojeg ih treba sprečiti i uklanjati što pre.

Krpelji su najzastupljeniji u šumi, travnjacima i oblastima sa razvijenom vegetacijom. Ali ih ima i u baštama i dvorištima vaših domova.

Period kada su krpelji najaktivniji je između proleća i jeseni, ali moramo napomenuti da mogu biti zastupljeni tokom cele godine.

Krpelji se dobro skrivaju na mačkama jer zaranjaju duboko u njihovo gusto krzno, tako da ih nije uvek lako ni primetiti u početku.

Vrste krpelja

Postoje dve različite grupe krpelja na koje morate obratiti pažnju. Naime, postoje tvrdi i mekani krpelji.

Tvrdi krpelji kod mačaka često liče na seme suncokreta, prepoznatljivi su i po tvrdom štitu koji se nalazi odmah iza njihovih usta. Tvrdi krpelji su vrsta krpelja koja najčešće napada mačke.

Mekani krpelji su druga vrsta krpelja. Oni nisu nalik semenu suncokreta, već izgledaju poput grožđica.

Ova vrsta krpelja je ređa kod mačaka, jer se oni uglavnom hrane krvlju drugih životinja, poput ptica ili slepih miševa.

Kako mačka može da dobije krpelje?

Postoji nekoliko različitih načina na koje vaša mačka može dobiti krpelj.

Prvi i najverovatniji je od drugih životinja. Mačke su često u kontaktu sa drugim životinjama kada izađu iz kuće. Krpelji mogu vrlo lako pronaći put od jedne do druge životinje.
Ako vas brinu krpelji kod mačaka, savetujemo vam da hranu ne ostavljate izvan kuće, jer to može podstaći druge životinje da uđu na teritoriju vaše mačke.

Ako praktikujete šetnje po poljima ili šumskim područjima, krpelji se lako mogu naći i na vašoj odeći. To je zato što oni imaju tendenciju da se prilepe za vrh grana i trave, a kada vi slučajno očešate tu granu, oni se prilepe za kosu i odeću.
Ovo znači da su čak i zatvorene mačke u opasnosti od dobijanja krpelja. Bez obzira na to da li vaša mačka ide napolje ili ne, prevencija krpelja i dalje treba da bude obavezna, toga budite svesni!

Još jedan način na koji vaša mačka može dobiti krpelje je istraživanje obližnjeg područja. Krpelji mogu preživeti napolju i samostalno bez domaćina. Kao što se lako zakače za vašu odeću, istom tom lakoćom zakačiće se i za macino krzno.

Kako uočiti krpelje na mački?

Otkrivanje krpelja je, da tako kažemo, prvi korak u sprečavanju komplikacija. Naime, od velike je važnosti da krpelji kod mačaka budu primećeni na vreme, jer bolesti koje prenose mogu biti veoma ozbiljne i opasne po život vašeg ljubimca.

Obično ćete ih naći oko glave i vrata vaše mačke. Ako želite da proverite da li ima krpelje, razdvojite krzno mačke i prođite prstima po koži. Tada možete napipati promene, odnosno izbočine po koži.

Ujedi krpelja takođe mogu da izazovu iritaciju i crvenilo, što ćete možda moći i da vidite bez detaljnijeg pregleda.

Treba znati da mačka možda neće imati količinu krpelja na telu koju može imati pas. Logično, razlog je higijena koju mačke svakodnevno samostalno obavljaju.

Ližući i doterivajući svoje krzno, mačka je sposobna da ukloni deo parazita, kao i nečistoće. Upravo zbog ovoga su najugroženiji delovi tela koje ne može u potpunosti da dohvati (uši, vrat, glava).

Evo nekoliko koraka koji će vam pomoći da se krpelji kod mačaka otkriju na vreme:

Prođite prstima kroz krzno mačke
Krpelji kod mačaka, iako sitni u početku, dovoljno su veliki da budu vidljivi golim okom. Pogotovo ako već neko vreme sisaju krv, tada rastu i mogu izgledati kao male bradavice. Redovnim i detaljnijim pregledom možete primetiti neravnine (kvržice) na koži.

Nežno pomazite mačku kako neravnine (krpelje) ne biste suviše jako pritiskali. Kod dugodlakih mačaka, kao što je persijska mačka, možda ćete morati duže ovo da radite kako biste proverili svaki sloj krzna. U ovom slučaju biće neophodan i češalj koji će pretragu pomoći.

Obratite posebnu pažnju na tamna, skrivena područja
Krpelji kod mačaka su često sakriveni u njihovom gustom krznu, ali više vole da se hrane na mestima gde je lakše prići koži, kao što su vrat, glava, uši i stopala.

Takođe uživaju u hranjenju u skrivenim, toplim i tamnim delovima tela mačke, pa ćete posebno morati da obratite pažnju na prepone, pazuhe, između kandži i unutar ušiju.

Morate razlikovati krpelje od grudvica na koži
Povremeno vlasnici zamene krpelj bilo kojom kvržicom na svom ljubimcu. Savet je da dobro pogledate, odraslog krpelja možete prepoznati po njegovih osam nogu.

Zašto su krpelji kod mačaka opasni?

Krpelji kod mačaka mogu biti vrlo opasan problem, odnosno ozbiljno mogu ugroziti zdravlje vašeg ljubimca. To je zato što neki krpelji koji su zaraženi kada se hrane krvlju životinje mogu joj preneti bolest koju nose u sebi.

Krpelji čak mogu predstavljati rizik za ljude u vašem domaćinstvu.

Krv izgubljena ujedom obično nije dovoljna da naškodi odrasloj mački, ali kod mačića, starijih mačaka i mačaka sa puno krpelja gubitak krvi može biti značajniji i može dovesti do anemije.

Evo nekoliko čestih oboljenja koje krpelji kod mačaka prenose:

Jedna od bolesti koju krpelji mogu da prenesu je takozvana „Q groznica“. Ako mačka oboli od ove bolesti, može početi da pokazuje nekoliko sledećih simptoma:
Visoka temperatura
Anoreksija
Depresija
Pobačaji
Povremeni napadi nalik epilepsiji (iako ovo nije često)

2. Sledeća zarazna bolest koju krpelji prenose je erlihioza. Jednom kada mačka oboli od ove bolesti, mogu se početi pokazivati brojni simptomi. Ovi simptomi uključuju:

Dijareju
Mačka povraća
Otečene žlezde
Letargiju
Anoreksiju
Otečene zglobove
Suzenje očiju i još mnogo toga.3. Lajmska bolest je ozbiljna bakterijska infekcija koju šire krpelji kod mačaka. Iako mačke od nje retko oboljevaju, ako vaša mačka ima lajmsku bolest, može izgledati letargično i izgubiti apetit, postati hroma ili imati bolne ili ukočene zglobove.

Ako mislite da je vaš ljubimac oboleo od lajmske groznice, obratite se veterinaru. On može da izvrši neophodne testove kojima če utvrditi dijagnozu i započeti lečenje antibioticima.

4. Babezioza je izuzetno retko oboljenje, a krpelji koji je šire zasad se nalaze samo u južnoj Engleskoj. Prvi slučajevi lečenja životinja od bolesti uzrokovane bakterijom Babezia zabeleženi su u martu 2016. godine.

Šta raditi ako mačka ima krpelje?

Nikada nemojte izvlačiti krpelja iz kože mačke ako niste sigurni kako se to radi.

Nevešto uklanjanje krpelja može prouzrokovati da deo parazita (glava) ostane pod kožom ljubimca, a to može izazvati infekciju ili upalu.

Takođe, stiskanje tela krpelja može prouzrokovati da on izbaci krv nazad u vašu mačku, a tako dodatno povećavate rizik od infekcije.

Umesto toga, zamolite veterinara da vam da specijalno dizajnirani alat za uklanjanje krpelja kojim ćete ovu napast u potpunosti izvaditi i zamolite ga da vam pokaže kako se alat pravilno koristiti. Tada možete biti sigurni da ćete posao odraditi kako treba i da ništa neće ostati na koži vaše mačke.

Potrebne specijalne pincete možete kupiti i u petšopu.

Ukoliko niste sigurni u svoje umeće, najbolja i najbezbolnija opcija je da veterinar ukloni krpelje.

Postoje na tržištu i hemijski proizvodi koji ubijaju krpelje, ali ih treba nanostiti više puta tako da će ovaj postupak trajati duže od fizičkog uklanjanja krpelja.

Kako da bezbedno sami uklonite krpelj?

Za vađenje krpelja, kao što smo napomenuli, potrebna vam je specijalna pinceta sa finim vrhom i obavezno stavite rukavice za jednokratnu upotrebu.

Ako morate da koristite prste, zaštitite ih maramicom ili papirnatim ubrusom. Ovo je posebno važno jer krpelji mogu određene bolesti preneti i na ljude.

Uklanjanje krpelja sa vaše mačke – korak po korak:

Zamolite prijatelja ili člana porodice da mačku drži kako bi ona bila mirna dok traje ceo proces. Ne pokušavajte da uklonite krpelj dok se vaša mačka u potpunosti ne opusti i smiri.
Razdelite i dobro raščešljajte krzno oko krpelja kako biste imali dobar pogled.
Pincetu pažljivo postavite oko tela krpelja, blizu kože vaše mačke.
Pažljivo povucite i zavrnite alat (pazeći da ga ne stisnete) da biste uklonili krpelj. Ne žurite sa ovim korakom.
Izvucite krpelja ravnomernim pritiskom. Nastavite da vršite stalni pritisak čak i ako se krpelj ne oslobodi odmah.

Može proći minut ili dva neprekidnog, sporog povlačenja da bi se krpelj oslobodio. Uvijanje ili trzanje krpelja može prouzrokovati da se delovi parazita odlome i ostanu pod kožom.

5. Nakon što je krpelj uklonjen, stavite ga u posudu i odložite na sigurno, tako da ne može da se vrati na vašu mačku.

Možda ćete želeti da ga sačuvate u alkoholu zbog pregleda veterinara. Obavezno zabeležite informacije o vremenu i mestu gde se dogodio ujed krpelja. Ovo će vam pomoći da se setite detalja događaja, posebno ako se osip ili drugi simptomi povezani sa Lajmskom bolešću pojave kasnije.

Ove informacije će biti od velike pomoći veterinaru koji dijagnostikuje bolest.

6. Temeljno dezinfikujte mesto ugriza antiseptikom prilagođenim mačkama. Odložite rukavice i dobro operite ruke vodom i sapunom.

7. Dezinfikujte alat kako biste bili sigurni da je čist za buduću upotrebu.

Domaći lekovi, kao što je nanošenje vazelina ili masti ili dodirivanje zadnjeg dela krpelja vrućom šibicom, ne deluju efikasno i ne preporučuju se. Ove tehnike izazivaju krpelje da luče sluz i zapravo mogu povećati šansu da vaš ljubimac oboli.

Ako ne uspete da izvadite krpelj u potpunosti ili ako područje oko ugriza izgleda kao da je već zaraženo, odvedite mačku kod veterinara.

Krpelji kod mačaka – prevencija

Krpelji kod mačaka prenose mikrobe koji uzrokuju bolesti. Zato je važno da izbegnete, koliko god je to moguće, da mačka uopšte i dođe u dodir sa krpeljima.

Ako živite u području gde ima dosta ovih parazita, dobra je ideja da koristite tretman protiv krpelja koji će ih ubiti ako se zakače. Dostupni su razni hemijski tretmani i ogrlice. A za najbolju odluku posavetujte se sa veterinarom.

Postoji mnogo komercijalno dostupnih sredstava za sprečavanje krpelja.

Oni se kreću od proizvoda koji se prodaju bez recepta, poput praha i ogrlica koje imaju ograničenu efikasnost (ampule deluju do tri meseca, ogrlice do osam meseci), do jačih proizvoda koji su dostupni samo uz recept vetrinara.

Proizvodi poput praška za buve, zahtevaju česte primene. Najprikladniji i najefikasniji proizvodi za prevenciju se jednostavno lokalno nanose na kožu u predelu vrata.

Važno je da NIKADA na mački ne upotrebljavate proizvode protiv buva i krpelja koji su namenjeni vašem psu, jer mogu biti toksični.

Pažljivo pročitajte uputstva, jer su neki tretmani namenjeni samo psima i mogu biti vrlo opasni za mačke, a mogu ih čak i ubiti.

Ukoliko živite u domaćinstvu sa dvorištem, redovno ga održavajte, kosite travu. Uvek možete uraditi i deratizaciju, ukoliko za tim ima potrebe.

Nakon svakog boravka napolju pažljivo pregledajte svog ljubimca i odmah reagujte ukoliko ste primetili krpelje na krznu.

Ovim tekstom smo želeli da vam pokažemo kako izgledaju krpelji kod mačaka i kakve simptome izazivaju.

Ne nudimo stručnu pomoć veterinara i ne navodimo vas da sami lečite bilo koje stanje svog ljubimca.

Želimo da vam pomognemo da reagujete na vreme i sprečite komplikacije koje krpelji mogu izazvati, obraćajući se stručnjacima za pomoć.

Izvor: svetljubimaca.com

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.