Najbolji psi za decu! Donesite pravu odluku Najbolji psi za decu! Donesite pravu odluku

Najbolji psi za decu! Donesite pravu odluku

Najbolji psi za decu mogu biti i veliki i mali. Izbor zavisi od nivoa aktivnosti u vašem domu, dečje energije i stila života koji vodite.

Da bismo vam pomogli da pronađete najbolje rešenje napravili smo ovaj vodič najboljih pasmina za porodice sa decom.

Psi mogu biti odlični za decu. Ne samo da su izvor bezuslovne ljubavi, već mogu decu naučiti odgovornosti, saosećanju i saradnji. Pa kako odabrati najboljeg psa za decu?

Kada birate psa za svoju porodicu, uzmite u obzir vaš životni stil i uzrast vaše dece. Najbolji psi za decu i stan ili kuću, takođe zavisiće upravo od toga gde živite.

Pre nego što udomite bilo koje štene ili psa, uvek je dobra ideja da istražite koji su najbolji psi čuvari za decu i da prate vaš način života.

Kada u porodici poželite dobrodošlicu novom kućnom ljubimcu ne zaboravite da napravite porodični raspored za šetnju, igranje, hranjenje i negu!

Šta treba da uzmem u obzir kada tražim psa za decu?

Razmišljate o tome koja rasa psa za stan ili kuću najviše odgovara vama i vašoj porodici? Psi su sjajni kućni ljubimci za porodice sa decom svih uzrasta. Oni su verni, odani i sjajni pratioci, koji neće samo pomoći da vaša deca nauče o odgovornosti, već i o bezuslovnoj ljubavi.

Bez obzira da li želite da se neko priljubi uz vas dok čitate dobru knjigu ili trči pored vas dok trenirate, pas će uvek biti tu za vas.

Da li je vaša porodica spremna za psa?

Potrebno je odabrati pravu rasu psa koji će se uklopiti u životni stil vaše porodice. Mnogo je faktora koji igraju ulogu u odabiru pasmine koja će najviše odgovarati vašoj porodici.

Ako svoj dom želite deliti i sa štenetom i sa detetom, izabrani pas bi trebalo da poseduje sledeće karakteristike!

1. Veličina
Da li želite malog ili velikog psa u svojoj porodici? Iako se čini da je na pitanje lako odgovoriti, veličina u velikoj meri utiče na ponašanje i postupke životinje. Takođe, pobrinite se da veličina kuće ili stana u kom živite odgovaraju potrebama rase koju odaberete.

Male rase pasa mogu biti uzbudljivije, a takođe mogu biti i krhke – kao roditelji znate da deca nisu uvek najnežnija. S druge strane, velike rase pasa imaju tendenciju da budu poslušnije, ali mogu slučajno da obore malu decu tokom igre.

2. Nivo energije
Kakvu vrstu energije želite da ima vaš dlakavi prijatelj? Ako odaberete psa koji ima višak energije, moraćete da budete sigurni da imate vremena da ga vodite u redovne šetnje i da mu posvetite vreme za igru.

Ako ne možete zadovoljiti potrebe psa, njegov višak energije može dovesti do problema u ponašanju.

3. Temperament
To je ličnost psa. Razmislite o temperamentu kod psa koji bi se najbolje stopio sa vašom porodicom. Mirniji pas ima sposobnost da formira jake veze i da bude odličan pratilac za vašu decu. U tom slučaju biće najbolji pas za decu.

4. Nega
Da li ste razmišljali o nezi psa? Ko će psa voditi u šetnju? Razmislite o potrebama svog potencijalnog ljubimca i da li ih vaša porodica može ispuniti pre nego što se posveti tom preslatkom dlakavom ljubimcu.

Kada shvatite koju veličinu, temperament i nivo energije tražite, vreme je da započnete potragu. Potrudite se da lično upoznate bilo kog psa pre nego što ga udomite. Ovo će vam dati uvid u njihovu ličnost i potrebe.

Takođe, preporučuje se da pratite i govora tela psa:

Da li pas prilazi vama i vašoj porodici mašući repom ili se sakriva u uglu sobe?
Koliko je pas spreman da se igra ili deli stvari sa porodicom? Neki psi postaju posesivni prema onome za šta veruju da je njihovo. To može prerasti u opasnu situaciju sa malom decom koja mogu da diraju igračke ili hranu za pse.
Dakle, ne radi se samo o izboru najbolje pasmine za decu, već i o tome da naučite svoju decu da budu ljubazni prema psima, što će doprineti obezbeđivanju skladnog domaćinstva.

Bez obzira koju vrstu psa na kraju odlučite da dovedete kući, važno je napomenuti da nijedno dete mlađe od 10 godina ne sme ostati bez nadzora ni sa jednim psom.

5 pitanja koja treba postaviti prilikom izbora psa za decu

Pred vama se nalazi pet pitanja koja treba da postavite o potencijalnim psima za decu:

Da li je pas siguran za sve članove porodice? Neki psi se savršeno raduju druženju sa svima u porodici, dok neki preferiraju samo odrasle osobe ili osobe jednog pola.
Koji nivo energije ima pas? Možda ćete želeti psa koji će pratiti vas i vašu porodicu u dugim šetnjama ili psa koji većinu vremena voli da se izležava u udobnom krevetu.
Kakvu će negu pas zahtevati? Da li je to dugodlaki pas kome će trebati redovno negovanje ili stariji pas koji će češće posećivati veterinara? Da li će vaša deca imati vremena za to?
Koji uzrast tražite? Da li biste više voleli štene koje će možda zahtevati puno treninga i obuke ili biste voleli odraslog psa koji je već dresiran, ali možda je stidljiviji ili mu treba vremena da se navikne na rutinu u vašem domu?
Da li će se pas slagati sa drugim kućnim ljubimcima?

Ako kod kuće imate druge kućne ljubimce, želećete da odaberete psa koji se dobro slaže s drugim kućnim ljubimcima.
Iako ne postoji konačna lista koja vam može reći koji će pas biti savršen za vas i vašu decu, postoje neke popularne male rase pasa, ali i velike, koje su vremenom dokazale da su sjajni porodični ljubimci za decu.

Potrudićemo se da vam pomognemo da odaberete rasu prema uzrastu vaše dece ili najbolje pse za decu sa alergijama.

Najbolji psi za decu

Iako je svaki pas jedinka za sebe, postoje određene rase pasa za koje se smatra da su najbolji psi za decu u kući. Važno je znati da će se svaki pas ponašati onako kako ga mi kao vlasnici vaspitamo, čemu ga učimo i šta mu dozvoljavamo, a šta ne.

Mi smo tu da vam pomognemo, pa smo vam u nastavku teksta izdvojili deset rasa pasa koja su po izboru mnogih najbolji psi za decu, a to su:

1.Zlatni retriver

Zlatni retriveri su inteligentni, strpljivi i puni ljubavi što ih čini savršenim kućnim ljubimcem za decu. Oni su pouzdani i poželjni porodični psi i lako ih je trenirati. Ovi energični, moćni psi uživaju u igri na otvorenom.

Pored problema sa kostima/zglobovima, mogu da pate i od problema sa srcem i očima.

2.Labrador

Labrador retriver voli decu, odrasle, ali i druge kućne ljubimce. Ovo je naširoko poznata rasa pasa po tome što je razigran, strpljiv, pun ljubavi, zaštitnik i pouzdan. Još jedna prednost je da je ovo veoma inteligentna rasa, koja je aktivna i laka za treniranje. Oni zahtevaju mnogo vežbanja (vole plivanje!).

Često ga koriste i kao terpijskog psa za decu. Može da pati od poremećaja kostiju/zglobova i artritisa kad su stariji.

3.Pudla

Pudla je vrhunski pas za decu. Pudle su jedna od najinteligentnijih rasa u psećem svetu. To su pametne životinje koje mogu postati veoma lojalne i odane porodicama i deci.

Prednost pudle je ta što se skoro uopšte ne linjaju, nisu velikog rasta i zbog toga su idealne za stan. Može razviti probleme sa štitnom žlezdom ili kostima.

4.Irski seter

Predivan pas koji je pouzdan, voli da se igra, druželjubiv, voli veliki prostor (dvorište), kao i aktivan način života. Ovo je partner koji će motivisati sve u porodici da se kreću.

Dobro se slaže sa drugim psima i ljudima. Ovo su socijalni psi koji ne vole da budu sami. Dobar je izbor za energičnu decu.

Može da pati od problema sa očima, osteosarkoma i displazije kuka.

5.Mađarska vizla

Živahan i energičan pas pun ljubavi. Oni su najbolji izbor ako ste aktivna porodica sa odraslom decom, jer zahtevaju šetnje, vežbanje i izazove. Može biti sklon alergijama, raku, problemima sa očima i problemima sa kostima/zglobovima.

Mađarska vižla je odan i veran pas.

6.Njufaunlend

Ogroman pas velikog srca, strpljive i nežne naravi. Ova rasa najviše želi da provodi vreme sa svojom porodicom. On takođe voli vodu, dobar je plivač i poznato je da spašava živote u vanrednim situacijama.

Ovi psi su pre svega psi za dvorište zbog svoje veličine, ali se neće buniti i ukoliko žive u stanu. Može da pati od problema sa zglobovima.

7.Škotski ovčar – border koli

Nežna rasa pasa, retko se ponašaju loše i lako se mogu trenirati što je savršeno za porodice koje nisu upoznate sa psima. Border koli se dobro slaže sa decom i voli da udovolji svojim vlasnicima i zaštiti svoju porodicu.

Mogući problemi sa kožom, očima, epilepsijom i štitnom žlezdom.

8.Bul terijer

Odbacite svoje predrasude! Bul terijeri su nepravedno označeni kao agresivni psi, a ustvari mogu biti dobri sa decom i veoma zaštitnički nastrojeni prema njima, ako ih vaspitate i socijalizujete na vreme.

Može imati srčane probleme, kožne alergije, šugu i povremenu gluvoću.

9.Bigl

Društven pas koji će pratiti vaše dete gde god se ono kretalo po kući ili dvorištu. Bigl se obično slaže i sa drugim kućnim ljubimcima. Može patiti od šuge, problema sa očima i nekih problema sa kostima/zglobovima.

10.Buldog

Oni ne važe za energične pse već više vole da odmaraju. Poslušan, prijateljski i odan pas, buldog se dobro slaže sa drugim kućnim ljubimcima i psima.

Buldog je idealan ljubimac za život u velikim kućama, kao i u malim stanovima. Veoma lojalan i privržen pas i može uspostaviti veoma jake veze sa decom. Obično hrče, može imati problema sa kožom, disanjem, očima i reprodukcijom.

Postoji više vrsta, a francuski buldog je u poslednje vreme postao veoma omiljen.

I naravno, ovde nećemo izostaviti mešance. Oni su takođe odlični kućni ljubimci za porodice sa decom! Ne smemo zaboraviti da nisu svi psi čistokrvni!

Puno je pasa koji su mešanaci i oni mogu biti divni kućni ljubimci. Molimo da ne zanemarite ove sjajne pse!

Mešanci su često fizički zdraviji od čistokrvnih pasmina. Mogu biti različitih veličina, temperamenta i nivoa energije.

Najbolje pasmine za porodice sa malom decom

Može izgledati logično: malo dete-mali pas! Međutim, mnogi mali i krhki psi mogu biti osetljivi na grubost dece koja ih mogu ozbiljno povrediti.

Suprotno tome, ni vrlo velike ili džinovske pasmine nisu nužno najbolji izbor. Upravo njihova veličina može ih učiniti potencijalnom opasnošću za decu koja su mala. Mastif bi vrlo lako mogao srušiti i povredi malo dete dok pokušava da se igra sa njim.

Pasmina srednje veličine poznata po mirnom, samouverenom i tolerantnom temperamentu dobar je najbolji izbor psa za decu ovog uzrasta.

Veće pasmine koje su strpljive i mirne, poput zlatnog retrivera, takođe dobro odgovaraju porodicama sa malom decom.

Ovo su najbolji psi za decu za porodice sa malom decom su:

bigl,
bostonski terijer,
koker španijel,
engleski buldog,
engleski stafordski bul terijer,
zlatni retriver
pšenični terijer.

Najbolji psi za decu školskog uzrasta

Deca u osnovnoj školi su veća, jača i bolje koordinirana od predškolaca, plus što mogu da razumeju i slede smernice za negu štenaca i pokažu empatiju. Sve u svemu, odabir najboljih pasmina za decu ovog uzrasta je prilično lakši.

Vrlo male, srednje i vrlo velike rase mogu biti pogodne za porodicu sa decom uzrasta od 6 do 18 godina.

Ako su vaša deca malo starija i imate mesta za velikog psa, postoji mnogo dobrih izbora, uključujući popularne rase poput labrador retrivera, zlatnog retrivera i nemačkih ovčara.

U ovoj situaciji, pažljiva analiza nivoa aktivnosti vaše porodice, načina života i doma su najbolji način da se uverite da ste doneli pravu odluku.

Ako ste porodično aktivni i uživate u kampovanju, pešačenju, ribolovu, vožnji bicikla, sportu, jahanju itd. onda treba da se odlučite za visokoenergetske pasmine.

Najbolji psi za decu školskog uzrasta su:

australijski ovčar,
bernski planinski pas,
graničarski koli,
bokser,
nemački ovčar,
zlatni retriver,
irski seter,
džek rasel terijer,
labrador retriver,
šnaucer.

Ako ste opuštenija porodica koja voli zatvoreni prostor, možda će vam bolje prijati psi nižeg energetskog nivoa ili neki od manjih pasa. Mi vam preporučujemo da razmislite o sledećim rasama:

baset,
havanski bišon,
jazavičar,
engleski mastif,
danska doga,
njufaundlender,
staroengleski ovčar,
pudlica,
pas mops,
ši-cu,
jorkširski terijer.

Najbolji psi za decu sa alergijama

Ljudi i deca mogu biti alergični na pseću dlaku, pseću peruti i pseću pljuvačku. Postoji samo nekoliko rasa pasa bez dlake, među njima su američki bezdlaki terijer i kineski ćubasti pas, ali postoji i više rasa pasa čija se dlaka smatra hipoalergenom.

Koji su najbolji psi za decu koja imaju alergije:

američki bezdlaki terijer,
bišon,
kineski ćubasti pas,
pudlica,
jorkširski terijer,
komondor,
kokapu,
tulearski pas,
goldendoodle,
havanski bišon.

Napravili ste uži izbor? Pomoć u sledećem koraku!

Pokušali smo da pronađemo za svakog ponešto, pa ako ste uspeli da odaberete rasu psa ili ste napravili uži izbor nekoliko potencijalnih „pobednika“, sada je vreme da pređete na potragu za tim savršenim psom!

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći na putu da pronađete savršenog psa za decu:

Uvek je važno da kupite štene od uglednog odgajivača.
Ne zaboravite da u azilima širom zemlje ima predivnih pasa (i štenaca) kojima su očajnički potrebni novi domovi i porodice.
Imajte na umu da odrasli psi takođe mogu biti izvrsni kućni ljubimci za decu.
Vi svakako možete uraditi sopstveno istraživanje i sami doneti odluku. Uzmite u obzir sve navedene faktore i na taj način nećete pogrešiti koji je najbolji pas za decu.

Deca i psi mogu biti najbolji prijatelji, ali na vama kao roditeljima je da im pomognete da nauče kako da iskazuju ljubav i poštovanje jedni prema drugima.

Za koju god rasu da se odlučite, želimo vam puno lepih i veselih trenutaka sa vašim novim kućnim ljubimcem.

Izvor: svetljubimaca.com

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.