Da li psima treba kaputić tokom zimskih šetnji?

Kaputići za pse su, uglavnom, slatki i privlačni na oko ali da li je ovakva „oprema“ potrebna svim ljubimcima? Koje to rase mogu a koje ne bez zimskih džemperića i ostalih dodataka? Ovo su činjenice i zablude, kažu stručnjaci. Oblačenje pasa sve je popularnije i kod nas, bilo koje godišnje doba da je u pitanju. Kaputići i džemperi za naše najvernije četvoronožne prijatelje najviše se prodaju u jesenjim i zimskim mesecima. Trend, potreba ili nešto treće?

Zablude

1.Zabluda – Svi psi treba da nose kaputiće kako bi se zaštitili od hladnoće. Činjenica je da ne moraju. Prednosti zimske garderobe i dodatnog grejanja, ipak, osetiće psi sa kraćom dlakom, stariji psi, štenci i psi koji imaju određenih zdravstvenih problema. Njima će svakako garderoba biti potrebna. I to odgovarajuća – da pokriva od vrata do repa i da stomak bude zaštićen.

 2.Zabluda - Svi psi se lako i brzo naviknu na garderobu predviđenu za njih. Činjenica je da nekim psima i nije baš najprijatnija i najzabavnija stvar da ih vlasnici obuku i izvedu u šetnju. I dok ima pasa koji uživaju u čarima dodatnog utopljavanja, neke ne treba forsirati da nose kaputiće. Probajte, ako niste sigurni da li vašem psu kaputić treba ili ne, da „testirate“ ljubimca. Pre odlaska u park, obucite mu odelce i sačekajte reakciju. Ako je pas miran, najverovatnije, neće se mnogo buniti ako ste ga „doterali“ za izlazak. Ima pasa koji će malo burnije reagovati ako im se oblačenje ne sviđa.

 3.Zabluda – Većim psima ne trebaju zimski kaputići i džemperi. Činjenica je će neki vlasnici ovo pomisliti. Ima pasa čija dlaka ili poreklo ukazuju da zima može da prođe bez opreme. Retko ćete videti sibirskog haskija obučenog. Ipak, veći psi poput hrtova su osetljiviji na hladnoću i zimu i njima će odelce sigurno biti od koristi. Što se tiče manjih pasa, najčešće obučene su pudle, maltezeri, čivave i drugi patuljasti psi. Niski psi kao jazavčari čije je telo blizu tla ako se pokvase na kiši ili snegu teško se suše i mogu da se razbole pa je dobro da su u takvim uslovima zaštićeni odećom.

 4.Zabluda -Bilo koji džemper i odelo zagrejaće mog psa. Činjenica je da garderoba mora biti pre svega funkcionalna, da zaštiti od kiše i snega. Ipak, kada na primer birate kabanicu, gledajte od kog je materijala, da bude nepromočiva jer glavna funkcija je da pas ostane suv pod njom.

5.Zabluda – Psa treba dooobro ušuškati u garderobu. Činjenica je da vaš pas mora da se kreće. Nemojte da dođete u situaciju da ga toliko stegnete sa garderobom da takoreći ne može da diše a kamoli da se normalno prošeta. Zamislite sebe u takvoj situaciji, natrontani sa debelim džemperom i kaputom, zakopčani i stegnuti, sigurno vam ne bi bila prijatna šetnja.

6.Zabluda – Pseće šape su otporne na sve što ga čeka kada izađe u šetnju. Činjenica je da nekim psima sneg i led nisu najbolji prijatelji i da mogu da naprave veće probleme nego što mislite. Obuća za pse nije samo moda ili trend. U zimskim mesecima nekim psima cipelice zaista pomažu. Za one koji ih ne nose, vlasnici po povratku iz šetnje neka mlakom vodom obrišu šape kako bi odstranili eventualni sneg ili led. Psima će svakako prijati ovakvo grejanje.

7.Zabluda – Kaputići i odela treba da budu dovoljno teški kako bi zaštitili psa od zime. Činjenica je da je tehnologija umešala prste i u modnu industriju. Kvalitetniji a na oko i dodir tanji materijali mogu da se pokažu kao bolje rešenje, jer teže ne znači i bolje. U stvari, ako je odeća preteška, veće su šanse da psu bude ne samo neudobno već i pretoplo. Odeća treba da bude tako napravljena da može lako da se obuče i skine.
Savet – Ako imate većeg psa obavezno idite s njim u prodavnicu gde može da proba kaput ili džemper kako ne bi pogrešili veličinu. Pristalice oblačenja pasa bi vam rekle da sigurno nećete izaći iz radnje sa jednom kupljenom stvari. Jer specijalizovane prodavnice osim toplih papučica, patikica i odela imaju u ponudi i majice, trenerke, pantalone. Čak i uz to odgovarajući nakit.

Izvor: apetit.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Pažljivo isplaniran budžet pred odlazak na letnji odmor, pomoći će vam da uživate u slobodnim danim bez brige da li ćete...

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.