Opština Odžaci uputila zahtev za regulisanje reda vožnje od Ratkova do Sombora Putnici na stanici u Karavukovu / Foto P. D
utorak, 27 april 2021 08:29

Opština Odžaci uputila zahtev za regulisanje reda vožnje od Ratkova do Sombora

RUKOVODSTVO opštine Odžaci uputilo je ove sedmice zahtev "Srbija vozu" da se red vožnje prilagodi potrebama putnika na železničkoj liniji od Ratkova do Sombora.

Žitelji Ratkova, Odžaka, Karavukova, Bogojeva Sela i Bogojeva u odžačkoj opštini, kojima su se pridružili putnici iz Sonte i Prigrevice u opštini Apatin i Bukovačkih salaša sa teritorije grada Sombora, traže polaske vozova kojima bi ranije stizali u Sombor i otuda se bez dugog čekanja vraćali kućama.

- Neshvatljivo je zašto je pre četiri-pet godina ukinut voz koji je iz Novog Sada u Ratkovo dolazio u 7.15, a u Sombor u 8.30, odakle se vraćao u 12.10, što je svima odgovaralo. Sada voz iz Ratkova polazi u 8.06 i u Somboru je u 9.37, a okreće nazad već u 10.20, ostavljajući nam nepun sat da u gradu obavimo poslove, pre svega specijalističke preglede u bolnici - navodi Nebojša Petrović iz Ratkova, prvi potpisnik peticije kojom se traži povratak starog reda vožnje.

Sledeći voz iz Sombora polazi u 16 časova, što putnike primorava na čekanje ili povratak kući taksijem. NJihovu peticiju, sa 101 potpisom, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prosledilo je "Srbija vozu", a odatle je stigao odgovor da "na osnovu praćenja tokova putnika i broja prodatih karata, svakodnevno iz stanice Ratkovo putuje od 10 do 15 putnika, tako da trenutni broj vozova koji saobraćaju na ovoj relaciji u najvećoj meri zadovoljava potrebe putnika".

- Brojanje putnika iz Ratkova pokazuje da u "Srbija vozu" nisu pažljivo pročitali peticiju, jer su je potpisali ne samo Ratkovčani nego i stanovnici svih ostalih naselja na relaciji od Ratkova do Sombora. Razumevanje smo zatražili u lokalnoj samoupravi, na koju su nas preusmerili iz "Srbija voza" - rekao je Petrović.

PROMENE NA VREME

Milorad Stanišić, pomoćnik predsednika Opštine Odžaci, kaže da se zahtev putnika vremenski poklopio sa pozivom da lokalna samouprava dostavi sugestije vezane za železnički saobraćaj.

- Obavešteni smo da će zbog izgradnje brze pruge biti zatvorena trasa Novi Sad - Vrbas - Subotica i sav transport biti prebačen na pravac preko Odžaka, što otvara prostor da se red vožnje koriguje u korist potpisnika peticije - kaže Stanišić.

Izvor: novosti.rs

Šta ćete danas kuvati?

Neodoljivi deserti