četvrtak, 29 april 2021 10:53

НА ПЕТИЦИЈУ О ТРАЈНОЈ ЗАБРАНИ ПРИВРЕДНОГ РИБОЛОВА ВОЈВОДИНАШУМЕ НУДЕ ДЕЛИМИЧНУ ЗАБРАНУ И ПОЈАЧАНУ КОНТРОЛУ

Спор између удружења Спортских риболоваца са територије Западнобачког округа који петицијом траже трајну забрану привредног риболова на подручју Специјалног резервата природе „Горње Подунавље“ и ЈП „Војводинашуме“ управљача овог добра, ових дана је добио свој епилог. Обе стране су током састанака који су одржани у Апатину од 16. до 19. априла заузеле супротне ставове, након чега […]

The post НА ПЕТИЦИЈУ О ТРАЈНОЈ ЗАБРАНИ ПРИВРЕДНОГ РИБОЛОВА ВОЈВОДИНАШУМЕ НУДЕ ДЕЛИМИЧНУ ЗАБРАНУ И ПОЈАЧАНУ КОНТРОЛУ appeared first on Radio Dunav.


Спор између удружења Спортских риболоваца са територије Западнобачког округа који петицијом траже трајну забрану привредног риболова на подручју Специјалног резервата природе „Горње Подунавље“ и ЈП „Војводинашуме“ управљача овог добра, ових дана је добио свој епилог.

Обе стране су током састанака који су одржани у Апатину од 16. до 19. априла заузеле супротне ставове, након чега су представници ЈП „Војводинашуме“ обећали појачане контроле и мере у седам тачака које планирају спровести до краја године, док су спортски и рекреативни риболовци једногласни у намери да наставе акцију потписивања петиције и захтева о трајној забрани риболова.

Као одговор на петицију и бунт риболоваца, ЈП „Војводинашуме“ су најавиле да ће на риболовним теренима бити спроведен ванредни мониторинг рибљег фонда, а који ће спровести лиценциране установе и уз присуство представника удружења спортских риболоваца. Ради бољег идентификовања стања рибљег фонда обећано је и спровођење појачане контроле података о излову, за шта ће се ангажовати запослени у ЈП “Војводинашуме” из других рибарских подручја територије АП Војводине, као и увођење квота за број исписаних пријава на нивоу подручја. До краја године обављаће се неселективна појачана контрола рекреативних риболоваца и привредних рибара, а удружења ће бити у обавези да приложе збирне извештаје на основу риболовних образаца појединачних чланова удружења. Она удружења која не буду испуњавала своју законску обавезу у овом погледу, неће бити у прилици да за наредну календарску годину остваре право на риболовачке дозволе. Спортским риболовцима је обећано увођење волонтерске риболовачке службе, за које ће удружења имати прилику да делегирају волонтере који ће са рибочуварима одлазити у контроле привредних рибара и рекреативних риболоваца, као и терене који се требају заштити од рибокрађе.

Међу мерама које су „Војводинашуме“ спортским риболовцима понудиле као решење спора, је увођење тоталне забране привредног риболова од следеће године на око 15 км терена у оквиру рибарског подручја Горње Подунавље, као и формирање два ревира “Ухвати-Пусти” на територији рибарског подручја, од којег је један у северном делу, предлог “Мртва Барачка” и други у јужном делу где се разматрају терени “Тошина бара”, “Тушкош” или “Мишвалд”. Представници Војводинашума су риболовачким удружењима понудили и подршку у погледу захтева надлежном Министарству за измену одредби закона и подзаконских аката којима би се ограничила употреба одређених алата привредних рибара и дефинисали периоди излова.

Од битних разлога у захтеву спортских риболоваца за трајном забраном привредног риболова у резервату „Горње Подунавље“ наведени су позитивни примери Републике Хрватске која је на својој обали Дунава у Kопачком риту забранила привредни риболов и тромесечни ловостај током мреста, као и Мађарске која је од 2015. године у потпуности забранила овакве активности на води, док је на страни Републике Србије он и даље дозвољен.

Спортски риболовци су током састанака изразили сумње у ваљаност мониторинга рибљег фонда који Војводинашуме спроводе на овом терену и на основу којих се касније прописују квоте за излов. Kао највећи приговор представници Удружења спортских риболоваца изнет је податак да већина привредних рибара обавља излов у непосредној близини најзначајнихих мрестилишта, неретко кршећи ловостај и користећи дубинске алате и мреже којима се повлаче, померају и ремете рибља станишта, а који не могу да селектују рибље врсте чиме се трајно наноси штета укупном рибљем фонду. Удружења спортских риболоваца су током састанака са представницима ЈП „Војводинашуме“ навели и бенефите који би одлуком о укидању привредног риболова значили држави, локалној самоуправи и становништву које имају користи од спортског и рекреативног риболова. Убедљива је и рачуница по којој је економски много значајнији приход од продаје дозвола спортским и рекреативним риболовцима који на годишњем нивоу износи 10.500.000,00 динара (2100 дозвола по 5000,00 дин), док је приход од продаје дозвола привредним рибарима десетоструко мањи и износи 980.000,00 динара (7 рибара по 140.000,00). У том контексту су поменуте и продавнице риболовачке опреме, регистрације чамаца и мотора, закуп места за чување чамаца, закуп риболовачких кабина, чуварске службе, издаваоци смештајних капацитета, приходи ресторана, угоститеља, водича и сви других који индиректно трпе штету због неконтролисаног излова рибе у Специјалном резервату природе „Горње Подунавље“.

Састанцима су испред ЈП Војводинашуме присуствовали Бранислав Станков – извршни директор за ловство и рибарство, Миљан Велојић – самостални стручни сарадник за сертификацију шума, Велимир Чешљевић – самостални референт за рибарство Шумског газдинства “Сомбор” и Предраг Станковић – шеф Шумске управе Апатин, док су удружења риболоваца заступали Дејан Дизија испред Удружења спортских риболоваца “Чикла” Апатин, Милан Ћопић представник Удружења спортских риболоваца “Буцов” Апатин, Маринко Ађин, као представник УСР “Дунав” из Сонте, Милош Елек испред Удружења спортских риболоваца “Magic Fish” Сомбор, Зоран Марић представник Удружења спортских риболоваца “Шаран” Пригревица, Петар Вујчић овлашћени представник Удружења спортских риболоваца “Амур” из Kљајићева, Ђура Ранг из Kлуба спортских риболоваца “Шаран” Бачки Моноштор, Роберт Kатона представник Удружења спортских риболоваца “Сомбор”, Марко Ерцег представник спортских риболоваца “БАС” Kолут, Зоран Олбина из ТР “Штука” Бездан, Никола Kовач представник Удружења спортских риболоваца “Хајдук-Шаран” Kула, Моша Богдановић, овлашћени представник Kлуба спортских риболоваца “Kараш” Оџаци и Немеш Тихамер и Иван Паштровић, овлашћени представници Спортског друштва “ЖАK” Сомбор.

Посредници и медијатори у разговорима били су представници општинске управе Апатин и Туристичке организације Апатин.

The post НА ПЕТИЦИЈУ О ТРАЈНОЈ ЗАБРАНИ ПРИВРЕДНОГ РИБОЛОВА ВОЈВОДИНАШУМЕ НУДЕ ДЕЛИМИЧНУ ЗАБРАНУ И ПОЈАЧАНУ КОНТРОЛУ appeared first on Radio Dunav.


Read full article on Radio Dunav


Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.