utorak, 23 maj 2023 05:20

Apatin i Mohač postali bratske opštine

Nakon sastanaka koji su održali u Apatinu krajem prošle godine i u Mohaču par meseci kasnije, predsednici dveju opština su ozvaničili bratimljenje dva po mnogo čemu slična grada. Delegacija opštine Apatin koju je predvodila predsednica Dubravka Korać, odbornik u našoj opštini Ištvan Peter, direktorica Opštinskog kulturnog centra Danijela Obradović i Danijel Ajduk ispred Turističke organizacije, je tim povodom bila gost svečanosti koju je zgradi opštine Mohač priredio gradonačelnik Gábor Pávkovics.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici dosadašnjih bratskih opština Mohača: iz Nemačkog grada Bensheima Christine Clein, Francuskog grada Wattrelos Dominique Baert, Rumunskog grada Campia Turzit Dorin Nicolae Lojigan, kao i ambasador Republike Srbije u Mađarskoj Ivan Todorov sa svojim saradnicima. Uz domaćine, svi oni su isticali značaj međusobnih bratimljenja gradova koji su slični po veličini, strukturi i multikulturalnosti.

Dolazimo iz različitih delova Evrope sa prošlošću i istorijom koja nam se razlikuje, ali uprkos tome, svi smo mi danas ovde u jednoj prostoriji, za jednim stolom i sve to od svega više vredi. Naše gradove - Apatin i Mohač povezuju brojne stvari. Praktički, kako geografski, tako I istorijski, potpadamo jednoj prirodnoj regiji. Nama se na svim poljima pružaju izvanredne mogućnosti saradnje. Iako se proporcije razlikuju, postavlja se pitanje ko sve živi u Mohaču? Mađari, Hrvati, Nemci, Romi i Srbi. Koje nacionalnosti žive u Apatinu? Iste. Štaviše, pored već navedenih, prisutna je i rumunska zajednica. Nema potrebe da dokazujem, pravdam narodnu i kulturnu otvorenost grada Mohača prema raznolikosti. Za mene je to prirodno okruženje. Smatram veoma važnim da u okviru naše pobratimljene saradnje, veze uspostave I civilne organizacije, odnosno, narodnosti koje funkcionišu u našim naseljima, poručio je Gábor Pávkovics.

Srpska zajednica u Mohaču postoji vekovima i danas je živa i organizovana kao i institucijekulture, srpska pravoslavna crkva…a Apatin ima organizovanu mađarsku zajednicu, oko 10 % Apatinaca čine pripadnici mađarske nacionalne manjine…u Apatinu postoji Muzej podunavskih Nemaca, aktivna mađarska kulturno-umetnička društva, vatrogasno društvo…Bratimljenje je put ka bržem ekonomskom razvoju, lakšem pristupu evropskim projektima prekogranične saradnje i povezivanju privrednih subjekata iz oba grada. Bratimljenje je izuzetno važno i za kulturnu razmenu a kultura nije nadogradnja nego osnova za razvoj svake zajednice. Želimo da naši mladi Apatinci kao i mladi iz Mohača putuju uz Dunav, dolaze u bratski grad, otkrivaju kulturne sadržaje i kroz kulturu se povezuju, jer se najbrže i najbolje uči kroz doživljaje i kreativnu razmenu, rekla je ovom prilikom predsednica opštine Apatin Dubravka Korać.

Nakon svečane ceremonije, delegacije gradova i opština su se uputili u centar grada gde su meštani Mohača prigodnim kulturno-umetničkim programom obeležavali Svetog Jovana Nepomuka. Koliko su naši domaćini vezani za Dunav, videli smo u večernjem delu programa kada je ceo grad izašao na reku, dok je prizor upaljenih lampiona sa Dunava, kao i vatromet na reci bio veličanstven.

Predsednica opštine Apatin se na rastanku domaćinima zahvalila na velikodušnom prijemu, te ih pozvala da budu gosti našoj opštini na predstojećim Apatinskim ribarskim večerima.

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.