utorak, 24 avgust 2021 11:06

Od zapuštenog jezera kultivacijom do kupališta u Bačkom Gračacu

Jezero ima dva hektara i nalazi se na zemljištu ukupne površine od šest hektara koje je u vlasništvu odžačke opštine. U njegovo osposobljavanje, uloženo je 24,5 miliona dinara, od čega je opština Odžaci obezbedila 15 miliona, a ostatak Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Radove na kanalu DTD, iz kojeg se jezero snabdeva vodom, obavilo je Vodoprivredno preduzeće “Zapadna Bačka” iz Sombora. 2019. godine je uređen kanal iz koga se puni kupalište i pokošena je trska. Zapušteno i neiskorišćeno jezero je očišćeno i obezbeđen je dovod vode, ali problem je time samo delimično rešen.

Lokalna samouprava 2020. godine za stavljanje jezera u funkciju izdvojila je nešto više od 4,4 miliona dinara, koliko iznosi procenjena vrednost radova koji uključuju pražnjenje jezera, izmuljavanje, skidanje sloja zemlje sa dna do glinovite površine, pregrađivanje jezera i ponovno punjenje vodom iz Kanala 97.

Za kupanje će biti pogodan južni deo jezera, gde je dno glinasto i veća je dubina, a radovi su obuhvatili izgradnju skakaonice i uređenje plaže s pratećim sadržajima. Radove je izvodilo Vodoprivredno društveno preduzeće Zapadna Bačka Sombor.

Radovi na jezeru su nastavljeni i ove godini kada je montirana krovna konstrukcije na objektu koji se nalazi pored jezera u Bačkom Gračacu. U planu je da se u narednom periodu prostor oko jezera koristi za organizaciju različitih manifestacija.

default

Projekat: „Moji Odžaci, moja zdrava životna sredina“
portal Naše Mesto realizuje
uz sufinansiranje opštine Odžaci

The post Od zapuštenog jezera kultivacijom do kupališta u Bačkom Gračacu appeared first on Naše Mesto.


Veštačko jezero u Bačkom Gračacu koje je devedesetih godina bilo glavno mesto okupljanja mladih ovog i susednih mesta, 2012. godine je potpuno presušilo. Ipak, krajem juna prošle godine lokalna samouprava kreće sa najavom za revitalizaciju i uređenje kupališta, a radovi na tekućem održavanju potrajali su mesec dana.

The post Od zapuštenog jezera kultivacijom do kupališta u Bačkom Gračacu appeared first on Naše Mesto.


Read full article on Naše mesto - Odžaci


Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti

  • KOLAČ JAJE NA OKO

    Deserti 18. 10. 2021.

    KOLAČ JAJE NA OKO Uskršnja nedelja nam počinje ovim receptom! Pripremila sam vam nekoliko jednostavnih recepata za koje vam neće trebati mnogo vremena, ali biće i[…]

    Read more...